Završena je 56. likovna kolonija u Deliblatskoj peščari

Radove sa ovogodišnje kolonije, šira javnost će moći da vidi tokom naredne godine.

11:44

03.08.2024

Podeli vest:

Radovan Đerić
Radovan Đerić

Likovni umetnici iz Pančeva, Beograda, Novog Sada, Niša, Novog Pazara i Kosovske Mitrovice su tokom višednevnog druženja u prelepom prirodnom okruženju Peščare stvorili više destina umetničkih dela od kojih će jedan deo ostati u fundusu Grada Pančeva.

Foto: Radovan ĐerićRadovan Đerić

Zbirka umetničkih radova nastalih u koloniji danas broji više od 1.400 umetničkih dela koja se povremeno izlažu u gradskim galerijama, a radove sa ovogodišnje kolonije, šira javnost će moći da vidi tokom naredne godine.

Foto: Radovan Đerić

Inače na 56. likovnoj koloniji ove godine učestvovalo je 18 slikara. Likovna kolonija u Deliblatskoj peščari jedna je od najstarijih u našoj zemlji, a jedina koja u kontinuitetu postoji 56 godina. Slikari vole ovde da dolaze, jer inspirisani netaknutom prirodom i okruženi šumom na svoja platna prenose ono što najviše vole da slikaju:

Foto: Radovan Đerić

“Kod mene dominira muzika, volim sport generalno i stalno imam te figuracije koje radim, a odnose se na sport i ples.To me pokreće, a i ovde ima dosta muzike i sve je to inspirativno”, kaže Evin Pešić, slikarka iz Beograda.

Foto: Radovan Đerić

“S obzirom da živim na najsvetijoj zemlji na Kosovu i Metohiji okružen mnogim svetinjama.Moja tematika je vezana za manastire, fresko slikanje i kopije fresaka i fragmenata nekih sakralnih delova znamenitih istorijskih svetinja”, kaže Ivan Galjak, slikar iz Zubinog Potoka.

Organizatori likovne kolonije u Deliblatskoj peščari umetnicima obezbeđuju sve što im je potrebno za sedmodnevni rad u prirodi i za sve njih je ovo jedno dragoceno iskustvo:

“Malo je prilika gde možemo da eksponiramo svoje delovanje, a evo jedan od tih načina je i ovakva kolonija koja je vrlo značajno mapirana u kulturi, ne samo našeg grada i okoline, već i naše kompletne države”, kaže Milosav Urošević, slikar iz Pančeva.

„Nikad nismo imali programski deo gde bi se nametalo umetnicima šta da slikaju, već svako dolazi sa svojom poetikom. Jedino što je naše neko opredeljenje je štafelarno slikarstvo, negujemo tu vrstu umetničkog izraza i eto to je neko naše obeležje”, kaže Zoran Deranić, slikar i organizator Likovne kolonije.

(Pančevac/Radovan Đerić)

DELIBLATSKA PEŠČARA SVE TRAŽENIJA DESTINACIJA ZA ODMOR I ŽIVOT: Cene u Pesku skaču u nebesa

 

BONUS VIDEO

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.