Penzije hvataju korak s platama: Penzionere očekuju veća primanja, a evo koliko novca mogu da očekuju

18:00

30.08.2024

Podeli vest:

pexels

U Srbiji su od 1. januara penzije uvećane za 14,8 odsto, a novo povećanje najavljeno je od decembra. Još nije poznato koliko će tačno biti povećanje penzija od decembra, mada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno rekao da veruje da će povećanje iznositi 11 odsto.

Vučić je naveo da je Vlada prihvatila njegov predlog da se penzije povećaju od 1. decembra, umesto od 1. januara 2025, kako je prvobitno planirano.

U međuvremenu, prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali potvrdio je da penzionere od decembra ove godine očekuje povećanje penzija od oko 11 odsto, kako je najavio predsednik Vučić.

Mali je rekao da će se tačan iznos povećanja penzija od decembra znati narednih dana.

Ako konačna odluka bude da se penzije povećaju za 11 odsto, to znači da će prosečna penzija biti povećana za oko 5.000 dinara.

Prema podacima Fonda PIO, prosečna penzija u julu svih kategorija osiguranika je 45.709 dinara, pa bi uz povećanje od 11 odsto po sadašnjoj računici, ona iznosila 50.737 dinara.

Šta kažu penzioneri
Najava da će penzije u Srbiji biti povećane mesec dana ranije nego što se očekivalo, dakle od decembra ove a ne od januara sledeće godine, predstavlja dobru vest za penzionere i izuzetno je značajna i dobro prihvaćena od strane penzionera, kažu u Udruženja sindikata penzionera Srbije i Savezu penzionera Srbije.

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milan Grujić rekao je nedavno da je svaki pomak dobar i znači penzionerskoj populaciji čija primanja trenutno značajno zaostaju za radničkim primanjima.
„Situacija je sada takva da je prosečna penzija manja od polovine prosečne plate, jer prosečna plata premašuje 100.000 dinara a prosečna penzija je 45.719 dinara“, rekao je on.

Dodao je da bi vanredno povećanje od oko 10 odsto, doprinelo da penzionerska primanja uhvate kakav-takav korak sa platama.

Grujić je istakao i da bi prema najavama zvaničnika prosečna penzija 2027. godine, baš kao i minimalna zarada trebalo da dostigne sumu od 650 evra i naveo da je za ostvarenje tog cilja neophodno značajnije povećanje penzija narednih godina.

Podsetio je da su tri penzionerska udruženja u junu uputila pismo premijeru Milošu Vučeviću sa molbom za razgovor na kome bi se razgovaralo o dinamici povećanja penzija ali i o drugim važnim pitanjima, među kojima je i ukidanje kaznenih poena za prevremeno penzionisanje ili umanjenje dok korisnik penzije ne ispuni starosni uslov.

Sekreta Saveza penzionera Srbije Dragan Petković je pre nekoliko dana rekao je da penzija jeste ekonomska kategorija ali da su određeni postupci i odluke Vlade Srbije koji su vođen.

„Ovih oko 11 odsto povećanja se u svakom slučaju kreću u projektovanim veličinama koje su predviđene modelom za usklađivanje penzija, odnosno poboljšanom švajcarskom formulom i izlaze iz toga okvira“, rekao je on.

On je, međutim, naveo da je prosečna penzija u Srbiji sada 45.709 dinara a da je prosečna plata nešto veća od 100.000 dinara, što znači da prosečna penzija iznosi oko 45 odsto prosečne plate.

To, istakao je, nije u skladu sa projektovanim i strateškim dokumentima Saveza penzionera Srbije koji želi da postigne da taj odnos bude barem 50 odsto, u skladu sa ekonomskim mogućnostima i kapacitetima države i da se taj nivo održava.

„U tom smislu Savez penzionera Srbije će sa svojim strateškim partnerima, odnosno sindikalnim organizacijama penzionera, koje učestvuju u socijalnom dijalogu sa državom, u razgovorima sa predstavnicima Vlade Srbije u narednom jesenjem periodu videti da se iznađu mogućnosti da se dostigne projektovana cifra da prosečna penzija iznosi 50 odsto prosečne plate“, rekao je Petković.

Naglasio je da oko milion penzionera prima penziju do i ispod prosečne penzije.

Podaci o prosečnoj penziji za jul
Prema podacima Fonda PIO, u Srbiji je ukupan broj penzionera u julu 1,65 miliona.
Najviše penzionera je iz kategorije starosna penzija i to 915.750 čija je prosečna penzija 52.616 dinara.

Vučić: Povećanje penzija od 1. decembra, verujem za 11 odsto
U 2023. godini 250.000 zahteva za penziju: Može li elektronska pisarnica da ubrza donošenje rešenja
Prosečna penzija za 78.673 osiguranika iz kategorije samostalne delatnosti u julu je 45.457 dinara, a za 103.693 poljoprivrednh penzionera 20.500 dinara.

U Srbiji je u julu 230.120 korisnika invalidske penzije čiji je prosek 42.038 dinara, dok je korisnika porodične penzije 325.451 sa prosečnom penzijom 36.962 dinara.
Prema statistici Fonda PIO, 66,4 odsto od ukupnog broja su penzioneri iz kategorije starosna penzija, 13,9 odsto je korisnika invalidske penzije, a 19,7 odsto korisnika porodične penzije.

(Euronews)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.