Paprika odlično rodila, kvalitet crvenih plodova fenomenalan: Miroslav ima 14 plastenika i to mu je tokom suše bio spas

11:41

09.09.2024

Podeli vest:

Foto: RINA

Čačak – Iako je prethodnih meseci dugotrojna suša loše uticala na rod velikog broja voćnih i povrtarskih kultura, mnoge domaćice su se zapitale da li će biti dovoljno kvalitetne paprike za ajvar i po kojoj ceni će se prodavati.

Iz domaćinstva Miroslava Milojevića iz čačanskog sela Gornja Gorevnica stižu samo dobre vesti, jer kod ovog vrednog povrtara paprika je odlično rodila, a cena je ostala ista. Njegova tajna svakako su plastenička proizvodnja i redovno zalivanje.

– Ovo leto bile su nezapamćeno visoke temperature, ko je papriku gajio na otvorenom, ona se dobrim delom osušila. Mi smo se odlučili za plasteničku proizvodnju i to je bio spas. Odličan je rod i još bolji kvalitet u svakom od naših 14 plastenika. Samo u jednom plasteniku imamo oko 700 kilograma paprike ajvaruše. Redovno smo zalivali, svaki dan, zato su plodovi jako krupni i kvalitetni, samo debljina paprike je oko jedan čitav centimetar, kaže Miroslav za RINU.

On dodaje da je u plasteničkoj proizvodnji prinos za oko 30 odsto veći od onih mesta gde se povrće uzgaja na otvorenom. Ono što je najvažnije za ovog povrtara jeste da već ima obezbeđen plasman za svoju robu.

– Tradicionalno kod nas, sve što se ubere to se i proda. Imamo svoje stalne kupce i sve to je već unapred zakazana prodaja. Ukoliko se požrtvovano bavite poljoprivredom, ukoliko mislite na kvalitet i poštujete svoje kupce, uspeh u ovom poslu je zagarantovan, dodaje Miroslav.

Iako je radna snaga za mnoge veliki problem, ovaj domaćin iz Gornje Gorevnice tih problema nema. Kako kaže, sve se obavlja u krugu porodice.

– Sa nama su deca i unučići, supruga i ja smo tu. Radi se puno, ali svi smo tu jedni za druge. To je ono što je i najvažnije za uspeh, kaže Miroslav.

Za kraj ističe da se u ovom povrtarskom poslu uvek vodi parolom da proizvodi kvalitetno i samo ono što bi pre svega dao svojoj deci i unucima da jedu – to i prodaje.

(Pančevac/RINA)

DOMAĆI AJVAR, DA ILI NE: Kreće priprema ajvara, a cena paprike paprena

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.