LEPA ZARADA I ISKUSTVO Ovo su idealni poslovi za studente

17:00

11.09.2024

Podeli vest:

pexels-norma-mortenson

Studenti se uskoro vraćaju svojim fakultetskim obavezama, a dodatni izvori prihoda su odličan način da iskoriste višak slobodnog vremena.

Kako se bliži oktobar i studenti se vraćaju u amfiteatre širom Srbije, jedno pitanje postaje sve važnije – kako obezbediti dovoljno novca za troškove studiranja i svakodnevni život?

Fakultetske obaveze su često intenzivne, a pored knjiga i predavanja, studenti žele i da uživaju u društvenom životu, da putuju, a neretko moraju da pokriju i osnovne troškove poput stanarine, hrane i prevoza. Upravo zato, sve više mladih se okreće honorarnim poslovima kao rešenju koje im omogućava da kombinuju rad i studiranje, a pritom ne zanemare svoje akademske obaveze.

Poslovi koji ne zahtevaju posebne veštine, kao što su rad u kafićima, prodavnicama, skladištima ili dostavi, postali su popularan izbor među studentima. Ovi poslovi nude fleksibilno radno vreme, što je od ključnog značaja kada predavanja i ispitni rokovi postanu gusti. Iako se možda ne radi o pozicijama koje će odmah impresionirati buduće poslodavce, oni ipak pružaju priliku za sticanje radnih navika, razvijanje komunikacionih veština i upravljanje vremenom. Osim toga, studenti kroz ove poslove često uče kako da bolje upravljaju svojim finansijama i da budu odgovorniji prema obavezama.

– Sem novca, glavna stvar koju studenti stiču na ovakvim pozicijama jeste iskustvo. Iskustvo u smislu konkretne pozicije koju obavljaju, pa i ono bitnije, iskustvo rada i ponašanja u poslovnom svetu. Uz to dolazi odgovornost, tačnost i sve ono što će im biti potrebno po završetku studija – ističe za Bizportal potparol Infostuda, Miloš Turinski.

S obzirom na sve veću ponudu ovakvih poslova, studenti imaju mogućnost da biraju pozicije koje im najviše odgovaraju. Rad u večernjim satima ili vikendom postao je način da se zaradi dodatni novac, a da to ne ometa studiranje. Takođe, sa razvojem gig ekonomije i aplikacija za brzu zaradu, kao što su poslovi dostave hrane ili frilens angažmani, studenti danas imaju više opcija nego ikada ranije. U nekim slučajevima, honorarni poslovi omogućavaju studentima da otkriju nova interesovanja ili čak započnu karijeru u oblastima o kojima ranije nisu ni razmišljali.

– Posebno dobra stvar kod ovakvih tipova zaposlenja, jeste ta da je reč o poslovima za koje nije potrebno bilo kakvo iskustvo, već se ono stiče pri zaposlenju. Takođe, dobra je činjenica da studenti mogu samostalno da organizuju vreme i smene koje im odgovaraju i na taj način usklade posao sa studijama – navodi Turinski.

Trgovina i pomoćni poslovi
Kada je reč o honorarnim poslovima za studente, najviše posla ima u sektoru trgovine i usluga.

– Trgovina i prodaja i dalje drže primat kada govorimo o zaposlenju studenata. Bilo je da je reč o radnicima na kasi ili magacionerima, svakako je reč o uslužnom sektoru. Ovde se plate uglavnom kreću po satnici i one su u visini minimalca ili nešto iznad – objašnjava naš sagovornik.

Predsnost ovih poslova je maksimalna fleksibilnost i mogućnost kombinovanja sa fakultetom. Iako spadaju u fizičke poslove, oni nisu preterano zahtevni, a postoji opcija rada u kafiću koja sa sobom donosi i dodatne prihode u vidu bakšiša.

– Drugi tip poslova koji je sve aktuelniji jesu poslovi u administraciji. Ovi poslovi ne zahtevaju prethodno obrazovanje, jer su pozicije početne i vreme se provodi učeći. To su pozicije poput pomoćnika i asistenta u administraciji, IT sektor sa juniorskim pozicijama, asistenti u marketingu, kao i u HR svetu – nagoveštava Miloš.

Mana ovih poslova je što je zaposlenje fiksirano, odnosno iako su smene kraće, opet je malo teže kombinovati obaveze na fakultetu, ali ne i nemoguće. Sve je stvar discipline, kako navodi potparol Infostuda.

Svakako da je prednost ovih poslova to što su drastično bolje plaćeni i što se stiče primenljivije iskustvo za buduće zaposlenje.

Studenti i rad od kuće
Rad od kuće postaje sve popularnija opcija među studentima, jer omogućava fleksibilnost i uštedu vremena koje bi inače proveli na putu do posla. Danas je tehnologija omogućila širok spektar poslova koji se mogu obavljati iz udobnosti doma, a mnogi od njih ne zahtevaju prethodno iskustvo ili posebne veštine. Studenti mogu raditi kao virtuelni asistenti, baviti se unosom podataka, administrativnim poslovima, onlajn anketama, ili čak pružati podršku korisnicima za različite kompanije. Takođe, frilens poslovi kao što su pisanje, prevođenje, grafički dizajn ili programiranje, nude mladima priliku da zarade novac na projektnoj osnovi, bez potrebe da napuštaju svoje sobe.

Jedna od velikih prednosti rada od kuće je to što studenti sami mogu da organizuju svoje vreme, što im olakšava balansiranje između fakultetskih obaveza i rada. Uz rad na daljinu, postoji i veća mogućnost za pronalaženje međunarodnih klijenata, što znači i potencijalno bolju zaradu. Platforme kao što su Upwork, Freelancer, Fiverr i druge omogućavaju studentima da pronađu projekte širom sveta. Rad od kuće ne samo da donosi fleksibilnost, već i omogućava studentima da razvijaju digitalne veštine koje će biti od velike koristi u budućnosti.

Pored toga, rad od kuće otvara mogućnosti za sticanje novih znanja i veština kroz praktično iskustvo. Na primer, studenti koji se bave digitalnim marketingom, vođenjem društvenih mreža, ili pisanjem SEO tekstova, mogu unaprediti svoje kompetencije u oblastima koje su sve traženije na tržištu rada. Takođe, onlajn tutorstvo je postalo izuzetno popularno, gde studenti mogu podučavati mlađe učenike ili čak kolege iz oblasti u kojima su stručni, bilo da je reč o matematici, jezicima ili IT veštinama. Ovaj način rada ne samo da donosi dodatni prihod, već omogućava mladima da izgrade portfolio i kontakte koji će im kasnije pomoći u traženju stalnog zaposlenja.

Za mnoge, ovi poslovi nisu samo način preživljavanja tokom studiranja, već i prilika da postanu finansijski nezavisni i odgovorni. Iako nisu uvek glamurozni, honorarni poslovi mogu postaviti temelje za buduće uspehe, jer mladi kroz njih uče kako da balansiraju više obaveza, razvijaju radnu etiku i stiču iskustva koja će im kasnije koristiti u profesionalnom svetu. U vremenu kada su troškovi sve veći, a prilike za stipendije retke, rad uz studiranje postaje ključan korak ka finansijskoj sigurnosti i samostalnosti.

(Bizportal)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.