GLABOVOLJA: Glava boli i zbog stresa i zbog banana

Tenzione, migrene, trigemino, udari groma, od sira ili banana, zbog niskog ili visokog protiska, virusa, zubobolje, sepse... Sve to mogu biti uzroci glavobolja.

09:34

18.09.2024

Podeli vest:

Foto: shurkin_son - Freepik.com
Saznajte da li iza glavobolje stoji neka druga bolest

Nije čudo što često nemamo nikakvu naznaku zašto nas glava boli. Jer – postoji više od 250 vrsta glavobolje. Ali najpre moramo znati da li je primarna ili sekundarna. Primarne nisu simptom druge bolesti i znatno su češće od sekundarnih, koje su uzrokovane drugim okidačem, kao što je infekcija, upala ili trauma. Postoje otprilike četiri osnovna tipa.

1. Tenzione glavobolje, poznate i kao glavobolje tenzionog tipa, veoma su česte. Mogu se javljati epizodično, ali mogu postati i hronične.
2. Migrene karakterišu umereni do jaki napadi paroksizmalne glavobolje, koji su često praćeni drugim simptomima, kao što su senzorni i vizuelni poremećaji (aura) ili povraćanje. Napad migrene može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana.
3. Trigemino autonomne glavobolje (TAG) obuhvataju čitavu grupu glavobolja i uvek se javljaju na jednoj strani u predelu trigeminalnog nerva, odnosno u predelu slepoočnice. U njih spadaju paroksizmalna hemikranija (PH) i kratkotrajni unilateralni napadi glavobolje (SUNCT), kao i klaster glavobolje, koje se javljaju u fzama i posebno su teške.
4. Ostale primarne glavobolje obuhvataju sve druge, manje uobičajene vrste glavobolja – benigne glavobolje od stresa ili glavobolja „udara gromaˮ.

Stres hrani glavoboljeFoto: cookie_studio - Freepik.com

Samopomoć kod glavobolje

Lečenje glavobolje zavisi od vrste i intenziteta simptoma.
Kućna sredstva. Za primarne glavobolje koje se javljaju samo povremeno i nisu teške obično su dovoljni jednostavni kućni lekovi, kao što su hladna krpa na čelu, termofor na vratu ili ulje od peperminta na slepoočnicama. Odmor i dovoljno sna takođe često pomažu.
Vežbe relaksacije i sport. Ako je uzrok glavobolja u vezi sa stresom i/ili napetošću u predelu ramena i vrata, za ublažavanje simptoma mogu pomoći i sportska aktivnost (ako simptomi to dozvoljavaju) i vežbe opuštanja i istezanja, kao što je joga.
Lekovi protiv bolova. Ako sve ovo ne deluje, mogu pomoći tablete sa aktivnim sastojcima, acetilsalicilna kiselina (ASA), paracetamol ili nesteroidni antiinflamatorni lekovi (npr. ibuprofen). Međutim ne uzimajte više od maksimalne količine preporučene u uputstvu za upotrebu svakog dana. Uopšteno govoreći, preporučljivo je ne uzimati lekove protiv bolova duže od tri dana uzastopno i ne češće od deset puta mesečno – takođe da bi se izbegle glavobolje koje su indikovane lekovima, odnosno izazvane uzimanjem aktivnog sastojka.
Uzročna terapija. Ako se glavobolja javlja kao posledica neke druge bolesti, samo odgovarajuća uzročna terapija može pomoći da se bol trajno ublaži ili otkloni. Lečenje zavisi od okidača i može biti medikamentozno, terapijsko ili hirurško.
U zavisnosti od vrste glavobolje, poseban tretman može imati smisla. Na primer, lekovi koji sadrže triptane kao aktivni sastojak takođe se koriste za lečenje migrene i klaster glavobolje. Za poslednje tegobe se može koristiti i terapija kiseonikom.
Takođe postoje različite strategije za sprečavanje glavobolje u zavisnosti od vrste. Često pomaže redovno vežbanje, a posebno redovno opuštanje i jačanje područja ramena i vrata, što naročito važi za ljude koji rade kancelarijske poslove.
Bitna je i zdrava i uravnotežena ishrana kako ne bi došlo do glavobolje zbog nedostatka hranljivih materija. Naučno je kontroverzno da li i dovoljan unos tečnosti može sprečiti razvoj simptoma.
Ako je stres moguć okidač, trebalo bi da pokušate da ga smanjite što više i da mu se suprotstavite tehnikama opuštanja. Redovno spavajte u isto vreme. Lekove uzimajte samo nakon konsultacije s lekarom.

Uzroci primarnih glavobolja

Tačni uzroci primarnih glavobolja još uvek nisu razjašnjeni. Međutim postoje brojni faktori za koje se sumnja da s njima imaju vezu. Između ostalog, i promena ritma spavanja i buđenja, stres i osećaj straha, napetost, alkohol, nagla promena vremena, posebno vlažno ili toplo vreme kod osoba s niskim krvnim pritiskom, ali i dijeta, hladan sladoled ili veoma hladno piće kao uzrok „smrzavanja mozgaˮ ili „sladoled glavoboljeˮ. Kao uzroci migrene osumnjičeni su i kofein, sir ili banane. Čak, od osobe do osobe će zavisiti koja će hrana moći da izazove hvatanje za glavu.

Kod onih koji pate od migrene naučnici su čak uspeli da otkriju određene promene u genetskom sastavu, a osim toga, one se često javljaju unutar jedne porodice, što takođe ukazuje na nasledni faktor.

Uzroci sekundarne glavobolje

Sekundarne glavobolje su posledica bolesti ili povrede ili apstinencijalnog sindroma. U ovom slučaju bol je simptom druge bolesti. Sledeći uzroci, između ostalog, mogu stajati iza sekundarnih glavobolja:

– virusne infekcije s temperaturom ili bez nje;
– visok krvni pritisak ili anemija;
– trauma, kao što je trzaj ili traumatska povreda mozga;
– lekovi, posebno ako prečesto uzimate lekove protiv bolova (analgetike) ili protiv migrene;
– apstinencijalni sindrom, kao na primer zbog nikotina;
– neravnoteža u homeostazi, na primer zbog poremećaja šećera u krvi, krvnog pritiska ili hormonske ravnoteže;
– poremećaji u krvnim sudovima u glavi ili na vratu, na primer cerebralno krvarenje;
– promene kranijalnog pritiska, na primer zbog tumora ili inflamatorne bolesti;
– bolesti lica ili lobanje, kao što su infekcija sinusa ili zubobolja;
– poremećaji u predelu vratne kičme;
– problemi s vidom ili nepravilno podešene naočare;
– simptomi nedostatka, kao što je nedostatak gvožđa;
– sepsa (trovanje krvi)…

Glavobolja tokom trudnoće

Glavobolja kod trudnica može imati brojne razloge. U retkim slučajevima, one su znak preeklampsije, to jest visokog krvnog pritiska i često pratećih simptoma kao što su pojačano izlučivanje proteina u urinu i edem, odnosno zadržavanje tečnosti u tkivu.

Ako imate glavobolju tokom trudnoće, pokušajte da izbegnete uzimanje lekova, ako je moguće. Umesto toga, trebalo bi da isprobate alternativne metode za ublažavanje bolova, kao što su lagane vežbe (osim kod migrene), masaža ili hladna krpa na čelu. Ako ova pomagala ne donesu olakšanje, preporučujemo uzimanje paracetamola. Nesteroidne antiinflamatorne lekove, kao što je ibuprofen, treba uzimati samo tokom prvog i drugog trimestra trudnoće. U svakom slučaju, preporučljivo je konsultovati lekara u slučaju bilo kakvog uzimanja lekova tokom trudnoće.

(Pančevac / N. S.)

Ishrana 60+: Manje hrane, više hraniljivih namirnica

KRVNE GRUPE: Razlike, nasleđivanje i učestalost

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.