JEŠIĆ: Grad je posvećen očuvanju kulturne baštine

Pružićemo podršku Zavodu za zaštitu spomenika i drugim institucijama i udruženjima kako bismo dali doprinos razvoju naše lokalne zajednice, kazao je Ješić.

17:37

20.09.2024

Podeli vest:

Foto: Pančevac/ M. Popović

U organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu organizovana je druga konferencija o industrijskom i tehničkom nasleđu na temu železničkog saobraćaja u Srbiji pod nazivom ,,Obeležavanje 170 godina od puštanja u rad prve železnice u Južnom Banatu i 140 godina u Srbiji“.

Na konferenciji su se najpre obratili Darko Ješić, član Gradskog veća Grada Pančeva zadužen za kulturu i omladinu, pi-ar Infrastrukture železnice Srbije Nenad Stanisavljević i Grozdana Milenkov, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu.

Darko Ješić u ime Grada Pančeva poželeo je dobrodošlicu prisutnima na konferenciji i istakao da je grad posvećen očuvanju kulturne baštine.

– Industrijsko i tehničko nasleđe predstavlja jednu naročitu istorijsku i kulturnu vrednost, ali i potencijal za mnoge druge segmente u okviru razvoja naše lokalne samouprave, pre svega mislim na privredni i turistički razvoj. Grad Pančevo podržava ovakve konferencije i obeležavanja ovakvih jubileja i projekte koje idu u prilog ostvarivanja svega onog što se tiče železnice, ne samo u materijalnom smislu, već i ideje za oživljavanje kulturnih spomenika. Pružićemo podršku Zavodu za zaštitu spomenika i drugim institucijama i udruženjima kako bismo dali doprinos razvoju naše lokalne zajednice, kazao je Ješić.

 

V.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu izrazila je zadovoljstvo povodom organizovanja još jedne konferencije uz nadu da će se praksa nastaviti.

– Čast mi je da vas ponovo na ovom mestu pozdravim i dočekam da zajedno damo doprinos još jednom istraživanju i promovisanju industrijskog nasleđa vođeni jubilejima, kao i pre dve godine za 300 godina pivarstva u Pančevu. Nama je ideja bila da jednu specifičnu temu, kao što je železničko nasleđe, dodatno istražimo. Naš cilj, kao konzervatora koji se bave nepokretnim dobrima i materijalnim nasleđem, koji u tragovima i dalje žive i nemaju svoju izvornu upotrebu, da im nađemo namenu i doprinesemo davanju određenih ideja u svrhu reaktivacije industrijskog nasleđa. Imamo podršku Grada i trudićemo se u narednom periodu da ovo pretvorimo u jednu dobru praksu sa, nadam se, dobrim rezultatima, rekla je Grozdana Milenkov.

U ime Infrastrukture železnice Srbije i generalne direktorke Jelene Tanasković obratio se Nenad Stanisavljević.

– Konferencija o železničkom nasleđu u ovom trenutku je na pravi način i u pravom trenutku tema kojom se bavimo, jer bez železničko nasleđa kao osnova, nema ni naše železničke budućnosti. Nakon decenija zapostavljene železnice u Srbiji i gotovo zaboravljenog železničkog saobraćaja, mi realizujemo projekat modernizacije poslednjih desetak godina, koji je sličan onom perodu izgradnje prvih pruga u Srbiji pre 140 godina. U zadnjih desetak godina izgradili smo 108km novih pruga, a ono što je jako bitno i za Pančevo i za ovaj deo Srbije je pruga od Pančeva do Subotice koja će biti rekonstruisana. Reč je o 200km pruge za koju je projektovanje i priprema projektno-tehničke dokumentacije u toku. U zadnjih desetak godina rekonstruisali smo oko 1.000km, a pred nama je još 2.000km novih pruga koje će biti rekonstruisane u našoj zemlji, naglašava Stanisavljević.

Na konferenciji govore Josip Veber, predsednik društva ljubitelja železnice Pančevo, Jasmina Vujović i Snežana Večanski iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u pančevu i drugi.

(Pančevac/M.Popović)

PETA SEZONA PROGRAMA „NIS ENERGY”: Nova šansa mladima bez radnog iskustva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.