RIBOLOV U MUTNOM: Velika krađa u Glogonju

Prema prvim procenama zaposlenih ribnjaka u Glogonju u samo jednom od 9 ribnjaka za nekoliko dana pričinjena je šteta od 2.5 miliona dinara

09:58

22.10.2024

Podeli vest:

Foto: G.J.
Foto: G.J.

Na ribnjaku u Glogonju ribokradice su odnele sa samo jednog jezera oko 5 tona ribe. Za počiniocima se traga, a utvrđuje se i na koji način su ušli na ribnjak.

Prema prvim procenama zaposlenih u samo jednom od 9 ribnjaka za nekoliko dana pričinjena je šteta od 2.5 miliona dinara. Ovde se plaše da ima manje tovljenog šarana i na ostalim veštačkim jezerima. Marijan Četnik, upravnik ribnjaka u Glogonju kaže da su primetili tokom jedne noći na video nadzoru mrežu u vodi, odmah su došli i u zasedi su čekali lopove, međutim niko se nije pojavio:

– Riba se krade mrežom tzv. barikudom. Noću ulaze i postavljaju je polako, a kasnije se vraćaju. Ribu odnose u džakovima po 100-200 kilograma i ne mogu oni mnogo odjednom da odnesu i za jednu noć, ali ako dolaze svaku drugu mogu nas mnogo novčano oštetiti i oni su to i radili, kaže Četnik.

Milan Svirčev koji dugo već radi na ribnjaku kaže da su zaposleni zaplenili veliku mrežu koju su izvadili iz vode, ali nisu uspeli da otkriju ribrokradice. Policija je obavila uviđaj i očekuje se zvaničan izveštaj:

-Oni ostavljaju vidljive tragove kao što je oborena trska, tuda prolaze, podižu žičanu ogradu ispod koje se provlače,a nalazili smo par puta njihove mreže.Olakšan im je posao, jer je teren prekriven trskom i nije dovoljno pregledan,a oni to vešto koriste i uspevaju u tome što rade- ističe Milan Svirčev, radnik na ribnjaku.

Ovo nije prvi put da ribokradice posećuju ribnjak iako je mesto osvetljeno i obezbeđeno video nadzorom i zato će kako kaže Marijan Četnik ovde sad angažovati i profesionalne čuvare:

– Krajnjim naporima se trudimo da sačuvamo ribnjak, ali veliki je prostor i ovo je veliki problem, ne samo sad i kod nas, već u čitavoj Vojvodini već poslednjih 30 godina, a možda i duže. Ovim putem apelujem na državne organe da se pozabave ovim problemom- kaže Marijan Četnik, upravnik ribnjaka u Glogonju.

Vlasnik ribnjaka je pretrpeo veliku štetu,ali svi su na gubitku. Ribokradice se moraju otkriti i kazniti, jer prodajom šarana bez plaćanja poreza oni podstiču sivu ekonomiju, a podjednakom su krivi i svi koji od njih bez računa kupuju ukradenu ribu.

(Pančevac/G.J.)

GLOGONJ: Šarolik rod kupusa, cena visoka

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.