GREJNA SEZONA POČINJE: Drva značajno jeftinija nego prošle godine

20:54

12.10.2024

Podeli vest:

RINA

Cena ogreva u Srbiji pred početak grejne sezone ove godine je značajno niža nego što je bila u istom periodu prošle godine.

Iako su prošle godine cene drva bile visoke, ovog puta mnogi prodavci ogreva zabeležili su pad cena, što je svakako dobrodošla vest za građane koji se pripremaju za zimsku sezonu.

Prošlogodišnje cene ogreva
U prošloj grejnoj sezoni, metar hrasta i bukve koštao je oko 10.000 dinara, dok je bagrem bio nešto jeftiniji. Takođe, isečena i složena drva (u paletama) bila su u cenovnom rangu od do 18.000 dinara. Drva koja su dolazila u oblicima (osečena i složena) bila su među skupljima, a prodavci su napominjali da su za oblice cena bila oko 12.000 dinara po metru.

 

Trenutna cena ogreva u Srbiji
Međutim, situacija se drastično promenila ove godine. U Smederevu, na primer, cena metra hrasta i bukve iznosi oko 8.000 dinara, a uz dodatak cepanja cena može porasti na 8.500 dinara. Ova ponuda drva je mnogo povoljnija u odnosu na prošlu godinu, kada su iste vrste drveća bile značajno skuplje.

Razlike u cenama u različitim gradovima
Situacija se, međutim, razlikuje u drugim gradovima. U Boru, na primer, metar cera i hrasta može se nabaviti po ceni od 7.500 dinara, dok je jedna paleta složenih drva dostupna po ceni od oko 15.000 dinara. U Velikoj Plani, pak, cena metra drva kreće se od 6.000 dinara, a dodatnih 500 dinara naplaćuje se za drva koja su već iscepana.

Razlozi za pad cena ogreva
Da podsetimo, prošle godine cena ogreva u Smederevu dostigla je 9.000 dinara po metru, a sadašnji pad cena mnogi objašnjavaju tržišnim uslovima i konkurencijom. Prema rečima preduzetnika iz Velike Plane, visoke cene su bile karakteristične za prošlu godinu, a ljudi iz Smedereva su često kupovali drva na veliko po nižim cenama i prodavali ih po višim. To je bio uobičajen način poslovanja, jer mnogi preduzetnici nastoje da se prilagode tržištu i ponudi konkurentne cene.

Šta građani mogu očekivati u predstojećoj grejnoj sezoni
Sa nižim cenama ogreva, građani mogu očekivati manje troškove za grejanje ove zime. Ipak, preporučuje se da se ogrev nabavi na vreme, jer se pred početak zime potražnja često poveća, što može uticati na cene i dostupnost drva. Niska cena i velika konkurencija među prodavcima drva omogućavaju da se građani snabdeju ogrevom po povoljnijim uslovima nego prethodnih godina.

(Srbijadanas)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.