OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN SLEPIH: Slabovidi prošetali kroz Pančevo

Povodom 15. oktobra, Svetskog dana belog štapa, Savez slepih Srbije uputio je proglas državnim organima, institucijama, jedinicama lokalnih samouprava, medijima i građanima Republike Srbije, koji je potpisao predsednik SSS-a Milan Stošić.

12:50

14.10.2024

Podeli vest:

Foto: Milan Šupica

Svetski dan belog štapa, simbola samostalnosti i nezavisnosti slepih i slabovidih osoba, prilika je da ukažemo na izazove sa kojima se ova populacija svakodnevno suočava u Srbiji. Savez slepih Srbije, zajedno sa svojim lokalnim organizacijama, gotovo osam decenija neumorno radi na podizanju svesti i ukazivanju na osnovne probleme: pristupačnost, obrazovanje i zapošljavanje.

Pristupačnost je jedan od ključnih izazova za slepe i slabovide osobe u našoj zemlji. Uprkos postojanju zakonskih propisa koji regulišu ovu oblast, realnost je da mnoge javne površine i objekti, kao i digitalni sadržaji, nisu prilagođeni potrebama osoba sa oštećenim vidom. Neophodno je da nadležni organi primene postojeće propise i uvedu nove mere kako bi se stvorili uslovi za ravnopravno učešće u društvu.

Pristupačnost fizičkog okruženja za slepe i slabovide osobe je od ključne važnosti za njihovo samostalno i bezbedno kretanje. Zvučni semafori omogućavaju osobama sa oštećenim vidom da bezbedno prelaze ulice, dok taktilne staze, koje se nalaze na trotoarima i drugim javnim površinama, služe kao vodiči i pomažu u orijentaciji. Pristupačan javni prevoz je još jedan značajan aspekt, jer omogućava osobama sa invaliditetom da samostalno koriste sredstva prevoza uz minimalnu pomoć drugih.

Pored fizičkog okruženja, pristupačnost informacija i digitalnog sveta je podjednako važna. Prilagođeni veb sajtovi i aplikacije, koji podržavaju čitače ekrana i druge asistivne tehnologije, omogućavaju slepim i slabovidim osobama da pristupe informacijama i uslugama na ravnopravan način. Savremene tehnologije, kao što su pametni telefoni sa govornim softverima i GPS aplikacije prilagođene slepim i slabovidim korisnicima, značajno unapređuju kvalitet života i nezavisnost. Asistivne tehnologije, kao što su Brajevi displeji i softver za prepoznavanje glasa, pomažu slepim i slabovidim osobama u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Obrazovanje je još jedan aspekt koji zahteva pažnju. Slepe i slabovide osobe često se suočavaju sa nedovoljnom podrškom u obrazovnim ustanovama, nedostatkom prilagođenog nastavnog materijala i odgovarajućih tehnoloških sredstava. Savez slepih Srbije apeluje na donosioce odluka da osiguraju kvalitetno i dostupno obrazovanje za sve, jer je obrazovanje ključ za integraciju u društvo i zapošljavanje. Zapošljavanje je jedan od najvećih izazova za slepe i slabovide osobe u Srbiji. Postojeće mere i programi zapošljavanja često nisu dovoljni, a diskriminacija na tržištu rada i dalje je prisutna. Savez se zalaže za uvođenje novih prava i podsticaja koji će omogućiti veću zaposlenost i integraciju osoba sa oštećenim vidom u sve oblasti društvenog i ekonomskog života.

Savez slepih Srbije apeluje na očuvanje postojećih prava i uvođenje novih kako bi se unapredila prava i položaj slepih i slabovidih osoba. Pravo na ostvarivanje dodatka za pomoć i negu drugog lica predstavlja kompenzaciono pravo, i zato državni organi kroz izmenu zakonskih propisa ili donošenje podzakonskih akata treba da rade na stvaranju uslova za redovno usklađivanje visine dodatka za pomoć i negu drugog lica i njegovo uvećavanje. Savez slepih Srbije se zalaže za uvećanje dodatka za pomoć i negu drugog lica i njegovo usklađivanje sa osnovnim troškovima života i minimalnom zaradom u Republici Srbiji. Samo kroz zajednički rad i podršku svih segmenata društva možemo postići ravnopravnost i osigurati dostojanstven život za slepe i slabovide osobe u Srbiji.

Beli štap nije samo sredstvo kretanja i samostalnosti, već predstavlja simbol borbe za ravnopravnost i nezavisnost. Obeležavajući Svetski dan belog štapa, pozivamo sve državne organe, donosioce odluka, republičke i lokalne institucije, medije i građane na solidarnost i podršku u stvaranju inkluzivnog društva u kojem će svako imati jednake mogućnosti za život, obrazovanje i rad – stoji u proglasu Saveza slepih Srbije.

I u Pančevu je danas obeležen Međunarodni dan slepih. Članovi Međuopštinske organizacije Saveza slepih Srbije – Pančevo su s članicom Gradskog veća zaduženom za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Sanjom Patalov Stojadinović prošetali centralnim gradskim ulicama i izazvali pažnju građana.

 

(Pančevac / S. T.)

GRAD PANČEVO I USTANOVE SOCIJALNE ZAŠTITE BRINU O NAJUGROŽENIJIM GRAĐANIMA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.