Aleksa Rakonjac osvojio dve medalje u Sloveniji
Takmiči se u pet kategorija: ajvar, turšija, pekmez (šljiva i kajsija), kompot i slatko, i bundeva.
Takmiči se u pet kategorija: ajvar, turšija, pekmez (šljiva i kajsija), kompot i slatko, i bundeva.
Novogodišnja teglica ili nezvanično festival dobrih i originalnih ukusa, u organizaciji Opštinske narodne biblioteke Opovo i Aktiva žena Opštine Opovo po šesti put je održana, ovog puta u prostorijama Aktiva žena u Opovu.
Manifestaciju su otvorile direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić i predsednica Aktiva žena Opovo Zorica Ugrinov, zajedno sa zamenikom predsednika opštine Draganom Ugrinovim, načelnicom Opštinske uprave Opovo Ankicom Jožikom i profesorom dr Mlađenom Jovanovićem, pomoćnikom direktora za nastavu – Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF u Novom Sadu, prenosi Glas Opova.
Novogodišnja teglica je takmičenje u slanoj i slatkoj zimnici, a takmiči se u pet kategorija: ajvar, turšija, pekmez (šljiva i kajsija), kompot i slatko, i bundeva.
Predsednica Aktiva žena Opštine Opovo Zorica Ugrinov ističe značaj ove manifestacije – brendiranja lokalnih proizvoda i turističkih potencijala ali i samog druženja i razmene iskustava.
– Jako sam ponosna i volela bih da ovo zaživi. Mi na ovoj manifestaciji zaista pokažemo sve što znamo kada je u pitanju zimnica i uvek nešto novo vidimo, nešto novo naučimo, sudije su eminentne, prepoznaju dobar rad, a pre svega lepo je druženje, rekla je Zorica Ugrinov.
Zimnice je ocenjivao akreditovani žiri koji čine profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada iz Odseka za turizam i ugostiteljstvo – Profesor dr Mlađen Jovanović, Goran Radivojević, nastavnik veština iz oblasti gastronomije i predsednik UO Kulinarske federacije Srbije i Stefan Šmugović, asistent na katedri za gastronomiju i sekretar Asocijacije šefova kuvara Srbije.
Žiri je istakao ujednačenost ukusa i da su i ovog puta imali težak zadatak, i takođe poručili, da se nastavi sa promocijom lokalnih proizvoda i recepata.
– Nama je drago da evo i šesti put podržavamo ovu manifestaciju i smatramo da je veoma bitno organizovati ovakve manifestacije gde se radi na promociji naše gastronomske kulture i tradicije. Samo ocenjivanje jeste teži deo jer treba da se nagradi i trud onih koji sve ovo pripremaju, ali pre svega je bitan ukus, struktura i da se to svidi ljudima. Uvek su nijanse odlučivale, slični su ukusi ali uvek nađemo neko kreativno i maštovito rešenje pojedinaca koje nagradimo, izjavio je član žirija Goran Radivojević.
(Pančevac/Glas Opova)
OPOVO: Otvorena izložba radova Kreativnog kluba ONB
OPOVO: KUD SM Čigra održao tradicionalni godišnji koncert