Živulj: Slinavka i šap šire se Evropom, stočari da preduzmu zaštitne mere!

Epizootiolog dr Aleksandar Živulj skreće pažnju vlasnicima papkara da postave ispred svojih objekata dezinfekcionu barijeru te da je jer je najvažnije da brzo otkrijemo bolest i sprečimo širenje virusa i velike štete po naše stočarstvo

17:00

26.03.2025

Podeli vest:

Foto: Svetska organizacija za zdravlje životinj

Nakon više od četrdeset godina u zapadnoj Evropi je potvrđena izuzetno opasna zarazna bolest slinavka i šap, od koje obolevaju svi papkari.

Kako navodi epizootiolog dr Aleksandar Živulj iz pančevačkog Veterinarskog instituta, najpre je u toku januara ova bolest dijagnostikovana kod vodenih bizona na jednom gazdinstvu u okolini Berlina, gde se nalazilo četrnaest jedinki ove vrste, a početkom ovog meseca i na farmi muznih krava u severnoj Mađarskoj, gde je bilo oko 1.400 goveda, da bi 21. marta bila potvrđena i na tri farme goveda u Slovačkoj, sa oko 3.000 goveda.

Ovaj stručnjak ističe da je zbog pojave bolesti zabranjen uvoz papkara i proizvoda iz ovih zemalja u Srbiju.

– Slinavka i šap je oboljenje čiji je uzrok virus i brzo se širi u populaciji papkara. Od ove zaraze obolevaju domaći papkari goveda, ovce, koze i svinje, kao i brojne divlje životinje, od kojih su na našem terenu divlje svinje, jelenska i srneća divljač. Do prenosa bolesti dolazi nakon kontakta zdravih životinja sa zaraženima, ali i preko zaražene hrane, kontaminirane opreme, odeće i obuće, kao i vozila, koja mogu raznositi virus kraći period i vazduhom, jer je virus slinavke i šapa veoma malih dimenzija i lako se prenosi vetrom na veće udaljenosti – kaže Živulj.

Prema njegovim rečima, kod goveda se javlja pojačan iscedak iz usta u vidu baljenja i formiranje afti (plikova) po sluzokoži usta, tvrdog nepca i jezika, kao i pojava afti po papcima koje otežavaju hod govedima.

– Kod svinja su vezikule uočljivije na papcima i one prelaze u rane, što prouzrokuje ležanje i nerado kretanje. Na ovcama i kozama se događaju promene na sluzokoži usta u vidu pomenutih kesica, kao i na papcima, pa životinje hramaju. Kod svih papkara se javljaju povišena telesna temperatura, neraspoloženje, odbijanje hrane; kod mlečnih krava drastično opada mlečnost, a javljaju se i pobačaji. Uginuća su retka i uglavnom se javljaju kod mladih jedinki zbog oštećenja srčanog mišića – kaže epizootiolog.

Živulj skreće pažnju vlasnicima papkara da svoje životinje zaštite od potencijalnog kontakta s virusom.

– Postavite ispred svojih objekata dezinfekcionu barijeru, koja se pravi tako što se u 10 litara vode rastvori 200 grama masne sode (NaOH), kontrolišite ulazak lica u objekte gde se nalaze papkari, koristite odeću i obuću samo za rad sa životinjama, koje treba kupovati samo s proverenim zdravstvenim stanjem i obavezno s veterinarskom dokumentacijom. Ukoliko primetite bilo koji od navedenih simptoma kod svojih životinja, što pre kontaktirajte s veterinarom, jer je najvažnije da brzo otkrijemo bolest i sprečimo širenje virusa i velike štete po naše stočarstvo – poručuje ovaj stručnjak.

(Pančevac/J. Filipović)

Dolovo: 17. smotra rasnih ovnova

STOČARSTVO U CREPAJI OPSTAJE Jovan sagradio savremeni objekat i sad ima 157 ovaca, 100 jagnajdi i 6 ovnova

 

Komentar

  1. Бранко Петровић каже:

    Почетак реализације директиве из Агенде 2030. Ради се о забрани чувања стоке у домаћинствима. Било је о томе говора у Давосу. Питали смо се како? Ево како!

    0
    0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.