Nakon više od četrdeset godina u zapadnoj Evropi je potvrđena izuzetno opasna zarazna bolest slinavka i šap, od koje obolevaju svi papkari.
Kako navodi epizootiolog dr Aleksandar Živulj iz pančevačkog Veterinarskog instituta, najpre je u toku januara ova bolest dijagnostikovana kod vodenih bizona na jednom gazdinstvu u okolini Berlina, gde se nalazilo četrnaest jedinki ove vrste, a početkom ovog meseca i na farmi muznih krava u severnoj Mađarskoj, gde je bilo oko 1.400 goveda, da bi 21. marta bila potvrđena i na tri farme goveda u Slovačkoj, sa oko 3.000 goveda.
Ovaj stručnjak ističe da je zbog pojave bolesti zabranjen uvoz papkara i proizvoda iz ovih zemalja u Srbiju.
– Slinavka i šap je oboljenje čiji je uzrok virus i brzo se širi u populaciji papkara. Od ove zaraze obolevaju domaći papkari goveda, ovce, koze i svinje, kao i brojne divlje životinje, od kojih su na našem terenu divlje svinje, jelenska i srneća divljač. Do prenosa bolesti dolazi nakon kontakta zdravih životinja sa zaraženima, ali i preko zaražene hrane, kontaminirane opreme, odeće i obuće, kao i vozila, koja mogu raznositi virus kraći period i vazduhom, jer je virus slinavke i šapa veoma malih dimenzija i lako se prenosi vetrom na veće udaljenosti – kaže Živulj.
Prema njegovim rečima, kod goveda se javlja pojačan iscedak iz usta u vidu baljenja i formiranje afti (plikova) po sluzokoži usta, tvrdog nepca i jezika, kao i pojava afti po papcima koje otežavaju hod govedima.
– Kod svinja su vezikule uočljivije na papcima i one prelaze u rane, što prouzrokuje ležanje i nerado kretanje. Na ovcama i kozama se događaju promene na sluzokoži usta u vidu pomenutih kesica, kao i na papcima, pa životinje hramaju. Kod svih papkara se javljaju povišena telesna temperatura, neraspoloženje, odbijanje hrane; kod mlečnih krava drastično opada mlečnost, a javljaju se i pobačaji. Uginuća su retka i uglavnom se javljaju kod mladih jedinki zbog oštećenja srčanog mišića – kaže epizootiolog.
Živulj skreće pažnju vlasnicima papkara da svoje životinje zaštite od potencijalnog kontakta s virusom.
– Postavite ispred svojih objekata dezinfekcionu barijeru, koja se pravi tako što se u 10 litara vode rastvori 200 grama masne sode (NaOH), kontrolišite ulazak lica u objekte gde se nalaze papkari, koristite odeću i obuću samo za rad sa životinjama, koje treba kupovati samo s proverenim zdravstvenim stanjem i obavezno s veterinarskom dokumentacijom. Ukoliko primetite bilo koji od navedenih simptoma kod svojih životinja, što pre kontaktirajte s veterinarom, jer je najvažnije da brzo otkrijemo bolest i sprečimo širenje virusa i velike štete po naše stočarstvo – poručuje ovaj stručnjak.
(Pančevac/J. Filipović)
Dolovo: 17. smotra rasnih ovnova
STOČARSTVO U CREPAJI OPSTAJE Jovan sagradio savremeni objekat i sad ima 157 ovaca, 100 jagnajdi i 6 ovnova
Почетак реализације директиве из Агенде 2030. Ради се о забрани чувања стоке у домаћинствима. Било је о томе говора у Давосу. Питали смо се како? Ево како!