STOČARSTVO U CREPAJI OPSTAJE Jovan sagradio savremeni objekat i sad ima 157 ovaca, 100 jagnajdi i 6 ovnova

12:00

08.01.2024

Podeli vest:

Privatna arhiva

Selo Crepaja kod Kovačice nekada je bilo poznato po ovčarstvu i ovde se uzgajalo nekoliko hiljada ovaca, sad oko 400. Porodica Vesin pokušava da oživi ovaj posao od kojeg se nekad lepo živelo i Jovan je pre pet godina kupio trideset ovaca francuske rase IL de Frans, sagradio je savremeni objekat za njih i sad već ima 157 ovaca, 100 jagnajdi i 6 ovnova.

-Cilj nam je da dođemo do 400 komada ovaca da bi imali 500 jaganjaca za tržište, objekte već imamo, a planiramo i da ih proširimo i još više osavremenimo. To se sad već uopšte ne dovodi u pitanje-ističe Jovan Vesin, direktor kompanije JM CORN iz Crepaje.

Najmlađi u porodici Vesin je Borivoj koji je od oca nasledio veliku ljubav prema životinjama, a kao učenik srednje Ekonomske škole već zna koliko je ovčarstvo ispaltiv posao i kako kaže ove godine će biti veća zarada nego ranije,a tome će doprineti jeftinija hrana i veće subvencije koje su povećane sa 7 na 10 hiljada dinara po grlu:

-Cena žive vage jagnjadi je 600 dinara po kilogarmu, hrana je jeftinija u odnosu na pretpošlu godinu i sad je isplativije, jer tad je kukuruz bio 34 dinara,a jagnjad smo prodavali po 450 dinara i bili smo u minusu. Planiram da nakon srednje škole, odem na odsluženje vojnog roka, da završim fakultet i da nastavim da radim ovde na porodičnom imanju, jer ovo volim, mada znam da nijedan biznis nije siguran-kaže Borivoj Vesin, učenik i mladi poljoprivrednik

Na farmi je sve automatizovano i zaposlenima je mnogo lakše da rade i da hrane životinje i da čiste za njima. Ugrađen je i video nadzor tako da se sve veoma lako kontroliše:

– Lakše je sad, jer se i hrana deli na ovaj sto i potrošnja je 100 posto, nema gaženja i oni sve što se da i pojedu. Zadovoljni smo – kaže Đura Stajić, radnik na farmi

Đurica Josifović pamti vreme kada je u Crepaji bilo mnogo više ovaca i kada su ovde ljudi lepo živeli od prodaje mesa, ali i mleka i vune koju više niko ne traži:

– Bavili su mi se i otac i deda i pradeda ovčarstvom i mioja porodica više od sto godina uzgaja ovce, sad sam samo ja ostao sa 50 ovaca i to volim da radim od malih nogu i bez njih ne mogu, mada pre je nekako sve bilo lepše i isplativije- smatra Đurica Josifović, stočar iz Crepaje.

Crepajci ističu da nije problem obezbediti tržište kada imate kvalitetan proizvod, a ova rasa ovaca poznata je po kvalitetnom mesu i visokoj plodnosti,a jaganjci od tri meseca već dostižu težinu od 30 kilograma i veoma su traženi ne samo u našoj zemlji.

(Pančevac/G.J.)

PAKETIĆI ZA MALIŠANE KOVAČICE Humanitarna organizacija Ljubav podelila poklone za najmlađe sugrađane

CREPAJA: Završena multifunkcionalna sportska hala

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.