
DOLOVO: Perica Munćan niže nagrade za svoj liker

Dugogodišnji uspešan proizvođač žestokih alkoholnih pića Perica Munćan, pored uvreženog destilata na ovim prostorima kao što je rakija, već više od dvadeset godina pravi i likere, a u poslednjih šest-sedam godina šalje uzorke na razna takmičenja, nakon čega stižu i vredna priznanja.
Ovaj pedesetpetogodišnji žitelj Dolova je poslednji veliki uspeh ostvario na Festivalu rakije u Mužlji, održanom u subotu, 5. aprila, kada je osvojio prvo mesto za rakiju od kupine i drugo za lozu barik.
Perica Munćan napominje da su mu najvrednije nagrade s Novosadskog sajma, kao što je velika zlatna medalja za šljivu barik, i osvojeno prvo mesto u kategoriji rakije od kupina u mestu Škofja Loka u Sloveniji.
On je na manifestaciji „Putevi rakije” u Novom Sadu zauzeo drugo i treće mesto za lozu i jabuku barik, a u Zenici je bio prvi u kategoriji viljamovke, što je ponovio na „Tikveškoj rakijadi” u Kavadarcima za liker od kupine.
– Na jednom od najvrednijih takmičenja, međunarodnom „Liker festu” u Čurugu, s malinom, kupinom i višnjom sam više puta osvajao prva mesta, a uspeh pojačava eminentna ekipa ocenjivača, predvođena profesorom Ninoslavom Nikićevićem. Sličan rezultat ponovio sam i na poslednjem nadmetanju u Rači, gde sam osvojio prvo mesto za travaricu, a to priznanje će mi biti dodeljeno 12. aprila – navodi on.
Kada je u pitanju sam način izrade likera, ovaj Dolovac ističe da su najvažniji sastojci.
– Najbolja baza je sveže i zrelo voće, koje se stavi u odgovarajuću posudu i prekrije šećerom. Nakon dva dana se nalije i rakija kao podloga, i to uglavnom jabuka i lozovača. To odleži tri nedelje na toplom, kada kreće mešanje sadržaja. Na kraju liker treba svesti na jačinu od 28 do 30 stepeni. Inače, postoji formula za odnos stavljenog voća, šećera i rakije, odnosno podloge, ali izbor voća je najbitniji. Pored ostalog, pravio sam i pelinkovac od 23 trave, koji je bio bum na tržištu, a tu je i rakija
travarica od 48 trava. Kada je reč o plasmanu, ne žalim se, naročito zato što nije u pitanju kvarljiva roba, pa mogu i da sačekam. Iako slovi kao piće za dame, vole ga i pojedini muškarci – napominje Munćan.
(Pančevac/J. Filipović)
Dolovo: 17. smotra rasnih ovnova
DOLOVO: Kako protiče ovogodišnja „Vinarijada“