DOLOVO: Perica Munćan niže nagrade za svoj liker

17:00

10.04.2025

Podeli vest:

Foto: Privatna arhiva

Dugogodišnji uspešan proizvođač žestokih alkoholnih pića Perica Munćan, pored uvreženog destilata na ovim prostorima kao što je rakija, već više od dvadeset godina pravi i likere, a u poslednjih šest-sedam godina šalje uzorke na razna takmičenja, nakon čega stižu i vredna priznanja.

Ovaj pedesetpetogodišnji žitelj Dolova je poslednji veliki uspeh ostvario na Festivalu rakije u Mužlji, održanom u subotu, 5. aprila, kada je osvojio prvo mesto za rakiju od kupine i drugo za lozu barik.

Perica Munćan napominje da su mu najvrednije nagrade s Novosadskog sajma, kao što je velika zlatna medalja za šljivu barik, i osvojeno prvo mesto u kategoriji rakije od kupina u mestu Škofja Loka u Sloveniji.

On je na manifestaciji „Putevi rakije” u Novom Sadu zauzeo drugo i treće mesto za lozu i jabuku barik, a u Zenici je bio prvi u kategoriji viljamovke, što je ponovio na „Tikveškoj rakijadi” u Kavadarcima za liker od kupine.

– Na jednom od najvrednijih takmičenja, međunarodnom „Liker festu” u Čurugu, s malinom, kupinom i višnjom sam više puta osvajao prva mesta, a uspeh pojačava eminentna ekipa ocenjivača, predvođena profesorom Ninoslavom Nikićevićem. Sličan rezultat ponovio sam i na poslednjem nadmetanju u Rači, gde sam osvojio prvo mesto za travaricu, a to priznanje će mi biti dodeljeno 12. aprila – navodi on.

Kada je u pitanju sam način izrade likera, ovaj Dolovac ističe da su najvažniji sastojci.

– Najbolja baza je sveže i zrelo voće, koje se stavi u odgovarajuću posudu i prekrije šećerom. Nakon dva dana se nalije i rakija kao podloga, i to uglavnom jabuka i lozovača. To odleži tri nedelje na toplom, kada kreće mešanje sadržaja. Na kraju liker treba svesti na jačinu od 28 do 30 stepeni. Inače, postoji formula za odnos stavljenog voća, šećera i rakije, odnosno podloge, ali izbor voća je najbitniji. Pored ostalog, pravio sam i pelinkovac od 23 trave, koji je bio bum na tržištu, a tu je i rakija
travarica od 48 trava. Kada je reč o plasmanu, ne žalim se, naročito zato što nije u pitanju kvarljiva roba, pa mogu i da sačekam. Iako slovi kao piće za dame, vole ga i pojedini muškarci – napominje Munćan.

(Pančevac/J. Filipović)

Dolovo: 17. smotra rasnih ovnova

DOLOVO: Kako protiče ovogodišnja „Vinarijada“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.