KURTI NA 100. SEDNICI VLADE: Postigli smo više uspeha od bilo koje druge vlade za godinu i po dana

09:35

12.10.2022

Podeli vest:

Printscreen/YT

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na 100. sednici Vlade kazao da su za godinu i po dana postigli više uspeha od bilo koje druge vlade, dodajući da je na Kosovu zabeležen istorijski privredni rast, prenosi Reporteri.

Kurti je naveo da su dostignuća u periodu 2022. godine oborila rekord u odnosu na 2021. godinu.

„Mi smo kao vlada postigli više uspeha od bilo koje druge vlade u ovih prvih godinu i po godina. Sistem javnih finansija smo vratili na pravi put smanjenjem javnog duga. Obezbedili smo preko 750 miliona evra podrške građanima i privredi kako bi se izborili sa posledicama pandemije, energetske krize i poskupljenja“, kazao je premijer Kosova.

Kurti je napomenuo da je Kosovo zabeležilo istorijski privredni rast sa 10,7 odsto u odnosu na prošlu godinu.

„Imamo enormno povećanje budžetskih prihoda za 2021. godinu, sa sličnim trendom i za 2022. 2021. godina je bila godina sa uspešnim ostvarenjima, a 2022. obaramo sopstveni rekord. Beskompromisno smo se borili protiv organizovanog kriminala i šverca. Od januara do avgusta ove godine imamo još 15.000 radnih mesta“, rekao je Kurti.

Ekonomista Arben Mustafa kaže da premijer Aljbin Kurti pokušava da predstavi kao da Kosovo ekonomski cveta, ali je realnost mnogo drugačija.

„Čudno je i neiskreno kako premijer pokušava da stvori percepciju da je zemlja u ekonomskom procvatu, a da je u međuvremenu u teškoj ekonomskoj krizi. Podaci koje je izneo premijer Kurti, uključujući i podatke o zaposlenosti, pokazuju da privreda cveta a ustvari je u teškoj situaciji u svim sektorima. Treba imati na umu da su jedini tačni podaci oni koje je iznela Agencija za statistiku po kojima nema zapošljavanja u 2022. godini”, kaže Mustafa.

Prema podacima Agencije za statistiku Кosova, cene osnovnih proizvoda u kosovskim trgovinama u poređenju sa 2021. godinom su u proseku porasle za više od 10 odsto.

Prema statistici, godišnji prosek indeksa cena pretrpeo je veliki porast. Pre 20 godina indeks je bio 78,1, dok je 2021. godine porastao na 109,3. Za Privrednu komoru Кosova ovo povećanje cena smatra se izuzetno velikim i kao takvo je dodatno otežalo život građanima.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku izjavio je da se premijer Kosova Aljbin Kurti ne razume u ekonomiju, ali da se razume u propagandu.

„Za dve godine njegove vlade oboreni su neki od najnegativnijih ekonomskih rekorda u zemlji. Tri glavna makroekonomska indikatora, inflacija, trgovinski deficit i ekonomski rast, daju danas pravu sliku zemlje“, napisao je Abdidžiku.

Predsednik DSK navodi da su cene porasle za 20 odsto od kako je na vlasti Aljbin Kurti.

Poslanica Demokratske partije Kosova Bljerta Deljiu-Kodra izjavila je da premijer Aljbi Kurt pati od halucinacija jer vidi ono što nijedan građanin ne vidi.

„Premijer je izgleda počeo da pati od halucinacija jer vidi ono što nijedan građanin ne vidi. Građanin Kosova vidi samo osiromašenje svoje korpe, nemogućnost da prebrodi mesec zbog visoke inflacije i uskoro će videti više mraka nego svetla od najavljenih restrikcija“, navela je Deljiu-Kodra.

(Reporteri)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.