ŠTA GRAĐANI SRBIJE JEDU? Redovno doručkuju, obavezno hleb, često povrće i voće, ali blizu 50 odsto ima i jednu LOŠU NAVIKU

09:13

25.10.2022

Podeli vest:

Foto:Pixabay
Foto:Pixabay

Građanin Srbije, obično, svakodnevno doručkuje. Onaj koji to čini ima 65 i više godina, i živi ili u Šumadiji ili u Zapadnoj Srbiji. Ako je muškarac, pa još iz istočne ili južne Srbje, hleb jede svakog dana, dok Beograđani češće u odnosu na druge na trpezi imaju povrće i voće. Muškarci u Srbiji čak osam puta više konzumiraju alkoholna pića od žena, a pogotovo na jugu i istoku zemlje, i u Vojvodini. Ovako se, ukratko, hrane Srbi.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u Srbiji je u 2019. godini, to su poslednji raspoloživi  podaci o navikama u ishrani, svakodnevno doručkovalo 83,8 odsto stanovnika Srbije.

– Značajno češće su svakodnevno doručkovali stariji od 65 godina (89,3%) i stanovnici Šumadije i Zapadne Srbije (90,5%). Svakodnevni doručak je u najmanjem procentu zastupljen kod stanovnika Vojvodine (73,9%). Bar jednu šolju mleka ili mlečnih proizvoda svakodnevno je konzumiralo 41,8 odsto stanovnika što je značajno manje u odnosu na 2013. godinu kada je to činilo 51,7%. Najređe su to činili najsiromašniji (35,9%), ispitanici osnovnog i nižeg stepena obrazovanja (38%) i stanovnici vangradskih naselja (36,8%) – navodi se u Zdravstveno-statističkom godišnjaku „Batuta“.

Hleb u ishrani je svakodnevno koristilo 86,2 odsto stanovnika.

– Značajno češće muškarci (89,4%), stariji od 65 godina (90,4%), stanovnici južne i istočne Srbije (93,0%), najsiromašniji (89,2%) i najnižeg stepena obrazovanja (89,9%). Кorišćenje životinjskih masti za pripremanje obroka povećano je u 2019. godini (39,2%) u odnosu na 2013. (25,9%) i 2006. godinu (33,6%). Prema rezultatima Istraživanja, životinjske masti za pripremu najviše su korišćene u Vojvodini (51,3%), a najmanje u Beogradu (26,4%) i značajno češće u vangradskim (53,9%) u odnosu na gradska naselja (29,7%).

Foto: Pixabay

Dok je voće svakodnevno konzumiralo 39,4% stanovnika Srbije, povrće je bilo svakodnevno zastupljeno na trpezi 50,2% stanovnika Srbije

– Značajno češće su svakodnevno jeli voće i povrće stanovnici Beograda, kao i stanovništvo višeg obrazovanja i boljeg materijalnog statusa. Sokove od 100% čistog voća ili povrća svakodnevno je konzumiralo 5,4% stanovnika Srbije, a slatka bezalkoholna pića 9,3% stanovnika. Stanovnici Beograda, žene, najobrazovaniji i najbogatiji su svakodnevno više konzumirali sokove od 100 odsto čistog voća ili povrća, a manje slatka bezalkoholna pića. Slatka bezalkoholna pića su svakodnevno u najvećem procentu koristili stanovnici uzrasta 15 do 24. godine (18,7%).

Upotreba duvana već dugi niz godina jedan od najzastupljenijih faktora rizika po zdravlje Srba. Rezultati pokazuju da 31,9 odsto stanovnika uzrasta 15 i više godina imalo naviku stalnog ili povremenog pušenja duvanskih proizvoda, uključujući i zagrevane duvanske proizvode. Veći procenat pušača je među muškarcima, a elektronske cigarete ili slične elektronske uređaje je koristilo 3,3 odsto stanovnika.

Najveći procenat pušača duvanskih proizvoda je u starosnoj grupi 45-54 godine i iznosi 41,3 odsto. U populaciji mladih starosti od 15 do 19 godina svaki sedmi (14,4%) izjavio je da konzumira neki od duvanskih proizvoda.

Rezultati Istraživanja su pokazalii da u Srbiji 50,7 odsto stanovništva ne konzumira alkohol (39,3% nije nikada probalo alkohol, a 11,4% nije konzumiralo alkohol u prethodnih 12 meseci.

 

Brojke u ishrani
83,8 % stanovika svakodnevno doručkuje

86,2 % svakodnevno jede hleb

39,2 % koristi mast za pripremanje obroka

39,4 % svakodnevno jede voće

50,2 % svakodnevno koristi u ishrani povrće

49, 3% građana konzumira alkohol

31,9 % stanovnika uzrasta 15 i više godina povremeno ili stalno puši

 

Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.