SAD U STRAHU DA IH KINA ŠPIJUNIRA PREKO TIK TOKA Senat izglasao zakon zabrane korišnjenja ove društvene mreže na službenim telefonima!

09:50

15.12.2022

Podeli vest:

unsplash.com

Američki Senat izglasao je zakon kojim se zaposlenima u federalnim ustanovama zabranjuje korišćenje aplikacije društvene mreže Tik-tok na službenim telefonima u vlasništvu vlade.

Da bi stupio na snagu, zakon mora da odobri i Predstavnički dom.

Novi zakon je poslednji potez američkih senatora u obračunu sa kineskim kompanijama i zbog straha da bi Peking mogao da koristi njihove aplikacije za špijuniranje građana SAD, preneo je Rojters.

Ranije ove nedelje, Tik-tok su na službenim telefonima zabranile savezne države Severna Dakota i Ajova, pridruživši se Alabami i Juti koje su to ranije učinile, a slične poteze najavljuju Teksas, Merilend i Južna Dakota.

Za vreme prethodnog saziva Kongresa, Senat je u avgustu 2020. odobrio zakon kojim se Tik-tok zabranjuje na aparatima koji su u vlasništvu vlade, a republikanski senator Džoš Houli ga je ponovo uveo u proceduru prošle godine.

Ranije su mnoge federalne službe, među kojima i ministarstva odbrane i unutrašnje bezbednosti i Stejt department, zabranile korišićenje Tik-toka na službenim telefonima.

Iz kompanije „Bajtdens“ u čijem je vlasništvu Tik-tok saopštili su da je zabrinutost američke administracije uglavnom nastala zbog dezinformacija i da su spremni da se sastanu sa američkim zakonodavcima kako bi razgovarali o poslovanju kompanije.

„Razočarani smo što se toliko država pridružilo odobravanju zakona koje se baziraju na neosnovanim neistinama o Tik-toku koji neće doprineti napretku nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država“, navodi se u saopštenju.

Kako bi zakon otišao na potpisivanje kod predsednika Bajdena, nakon čega bi stupio na snagu, potrebno je da ga izglasa i Predstavnički dom.

 

(RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.