O GODINI NA IZMAKU S GRADSKOM MENADŽERKOM MAJOM VITMAN Impozantan broj zaokruženih gradilišta! Svi planovi realizovani! Kej i park će tek blesnuti!

09:33

22.12.2022

Podeli vest:

Milan Šupica

Još manje od dve nedelje i 2022. godina odlazi u istoriju. U Pančevu se tokom nje radilo i gradilo, a o tome šta je od sprovođenja kapitalnih investicija bilo najzahtevnije, koji projekti zaslužuju posebnu pažnju, gde su se pojavljivali problemi i kako su rešavani – razgovarali smo s Majom Vitman, gradskom menadžerkom.

Maja Vitman na početku razgovora ističe da je Grad zadovoljan postignutim, te da će 2022. godinu pamtiti po stabilnom budžetu Grada Pančeva i podršci koja je u sufinansiranju stizala od Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, kao i Vlade Republike Srbije putem Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, čime je omogućeno da se važni projekti od suštinskog značaja za građane započnu, ali i sprovedu u tekućoj godini. Naglasila je:
– U 2022. imali smo jedanaest otvorenih velikih gradilišta, od kojih čak devet u niskogradnji. Zaista impozantan broj. Ne verujem da je u istoriji Pančeva ikad bilo toliko gradilišta u istoj kalendarskoj godini. Građani prate radove, srećemo se na gradilištima i imamo otvorenu komunikaciju, koju smo izgradili tokom svih prethodnih godina. Meni lično, ali i celom timu koji se bavi ovim poslovima, komunikacija na terenu od velikog je značaja, jer zajedno možemo doći do najboljih rezultata. Smatram da je ključna stvar to što smo uspeli da održimo kontinuitet, da su kapitalne investicije donete prema prioritetima za koje su naši sugrađani apelovali tokom godina unazad. Svakako, stvaranje uslova za realizaciju je bio proces koji je temeljno urađen. Napravili smo veliki uspeh i ponosni smo na fantastičan posao koji je izveden.
Prema njenim rečima, najzahtevnije je bilo rešiti imovinsko-pravne odnose i probleme prilikom izvođenja radova zbog pogrešno kartiranih ili nekartiranih podzemnih instalacija.

– Moram priznati da nije prijatno kada se suočite sa ovim problemima, jer su u pitanju vreme, realizacija i poslova na terenu i budžeta, uslovi pod kojima se radi i, naravno, omogućavanje normalnog života i neometanog kretanja svima. Podučeni problematikom koja je svakodnevni deo života ili poslovanja nismo bili obeshrabreni, već je samo potvrđena dobro poznata činjenica da postoje problemi građana oko rešavanja ozakonjenja, legalizacije ili rekonstrukcije njihovih objekata. Ispravljamo loše navike i vođenje investicija u poslednjih četrdesetak godina i, suočeni s tim, shvatili smo da gotovo da nema projekta gde nismo morali u nekom momentu da zaustavimo radove, rešimo problem i potom nastavimo dalje. Na kraju je samo rezultat važan.

Milan Šupica

Da budem još jasnija: suština je u tome da se još od sedamdesetih-osamdesetih godina prošlog veka, verovatno i ranije, katastar podzemnih instalacija i situacija na terenu ne slažu. Rađeni su projekti na osnovu podataka koje smo dobili od imalaca javnih ovlašćenja, a pogotovo gasne instalacije i elektroinstalacije trebalo je rešavati isključivo na terenu. Svaki projekat je nov izazov i zahvalni smo građanima na strpljenju i ponosni na to da će sve investicije koje sprovodimo imati upotrebnu dozvolu, o čemu se nekad nije vodilo računa. Želim da pohvalim celokupan komunalni sektor, sve koleginice i kolege koji su dali sve od sebe da pomognu da prenebregnemo grehe prošlosti, odnosno da krenemo u svetliju budućnost – objasnila je Maja Vitman.

Svi planovi realizovani

Ona podvlači da je Grad apsolutno sve planove za 2022. godinu uspešno realizovao, kao i da postoje projekti koji su zbog svoje zahtevnosti tema realizacije za period od dve godine. Kako kaže, najznačajniji projekti koji su realizovani jesu i oni koji se tiču uređenja puteva i ulica u gradu i naseljenim mestima. Dodaje:
– Ovim poslom se bavimo u kontinuitetu od septembra 2020. godine putem javno-privatnog partnerstva. Suština ovog značajnog projekta ogleda se u mogućnosti održavanja putne infrastrukture postupkom rekonstrukcije i rehabilitacije, za šta Grad izdvaja značajna sredstva. Samo u ovoj godini iz budžeta je obezbeđeno oko 600 miliona dinara za rehabilitaciju puteva. Dosad smo uradili 164 ulice, odnosno 82,5 kilometara puteva i 10,5 kilometara trotoara i parking-mesta. Posebno me raduje da smo ravnomernim ulaganjem jednaku pažnju posvetili i gradskim i seoskim ulicama. Od planiranog za ovu godinu ostalo nam je samo još da asfaltiramo Zrenjaninsku ulicu u Starčevu i da završimo staze na Novom groblju. U toku sledeće godine nastavićemo radove na osnovu prioriteta o kojima će se izjasniti mesne zajednice.

Milan Šupica

Gradska menadžerka je ponosna i na uređenje Potamišja, kapitalnu investiciju za naš grad o kojoj se mnogo govorilo.
– Nakon četrdesetak godina otkako je kej izgrađen radimo prvu fazu rekonstrukcije, u vrednosti od 385 miliona dinara. Ona se odnosi na kompletno novu pešačko-biciklističku stazu, zamenu starih svetiljki novim i osvetljenje dosad zapuštenog i nebezbednog nasipa. Novih 69 parking-mesta iza silosa, na staroj lokaciji, doprineće da se ovaj prostor uredi. Mesta koja se koriste kao divlji parking kompletno će biti uređena novom hortikulturom. Ovo je samo početak i prioritetni posao. Grad poput našeg s tradicijom i kulturom, industrijskim nasleđem, atraktivnim za filmsku industriju, i sa izlaskom na dve reke ima veliki potencijal i zaslužuje mnogo više. Ljubav i emocije koje gajimo kao lokalpatriote su ovaj projekat od višestrukog značaja postavile visoko na lestvici prioriteta – jasna je Maja Vitman.

Kej i park će tek blesnuti

Završena je i druga faza uređenja Gradskog parka. Vrednost radova je 135 miliona dinara. Budžetom za 2023. biće predviđena sredstva za završetak investicije, čime će biti kompletirano ono što je obećano. U saradnji s JKP-om „Zelenilo”, uvođenjem „pop-ap” sistema zalivanja, parkovske površine biće bogate cvetnim i zelenim sadržajem tokom cele godine.
– Verovatno ste primetili da je centralni park sa svojim sadržajem ponovo centar dešavanja. Ponosni smo na letnji program koji je tome svakako doprineo. Cilj i ideja je zadržati naše sugrađane u toku vrelih letnjih dana u gradu, ali isto tako imati i posetioce sa strane. A imali smo ih i ovog leta. Verujem da će kolege iz sfere kulture dati svoj maksimalan doprinos da sadržaj bude još bogatiji sledećeg leta – najavljuje gradska menadžerka.
O još jednoj bitnoj investiciji kaže:
– Sećate se problema u dvorištu „američkih zgrada”. Nakon 60 godina od izgradnje, bez ikakvih ulaganja od tada, za uređenje ovog urbanog džepa odvojili smo 75,5 miliona dinara i rešili smo višedecenijske probleme sa odvođenjem atmosferskih voda, izgradili smo kišnu kanalizaciju, kompletno rekonstruisali i dogradili sve podzemne instalacije. Nema više blata, „jezera”, a ni problema sa ulaskom vozila JKP „Higijene” i polomljenim stubovima i svetiljkama javnog osvetljenja. Rešili smo i parking-mesta, postavili smo nov mobilijar i, naravno, biser svega je prelepo dečje igralište koje je centar dešavanja kako za najmlađe, tako i za starije sugrađane.

Maja Vitman podvlači da je tokom 2022. godine završena kompletna rekonstrukcija Ulice cara Lazara u vrednosti od 227 miliona dinara, uz sufinansiranje Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. Nakon 135 godina Grad je rekonstruisao sportsku salu Gimnazije „Uroš Predić”, a za ove potrebe odvojio je oko 55 miliona dinara; uz to, urađeni su projekti za izgradnju nova dva objekta na parceli Gimnazije.

Gradska menadžerka od veoma važnih zaokruženih poslova u godini na izmaku izdvaja i izgradnju novog kružnog toka kod „Plinare”, u vrednosti od 60 miliona dinara, čime je neutralizovana crna saobraćajna tačka grada. Rekonstruisane su ulice Branka Anovića, Radnička i Branka Radičevića, kao i deo Ulice Josifa Marinkovića. Izvedeni su i radovi na podzemnim instalacijama u Ulici bratstva i jedinstva od Ulice Janka Čmelika do Grobljanske. Posebno je važno i to što je posle građevinskih intervencija otvoren nov vrtić u Dolovu.
Sledi još mnogo posla, a o planovima Grada za 2023. godinu pričaćemo sa istom sagovornicom i pisaćemo u narednom broju.
S. Trajković

KORAK BLIŽE PANČEVAČKOJ PROMENADI Vitman: Pri kraju prva faza uređenja tamiškog keja

ZAVRŠNI RADOVI U ULICI CARA LAZARA Vitman: Podzemne instalacije u katastru i na terenu nisu se poklapale, što je dovelo do pomeranje rokova! Sada je sve usaglašeno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.