KOVIN: Niče sportsko-rekreativni centar na „Šljunkari“

15:11

01.11.2023

Podeli vest:

Printscreen/YT

Ministarstvo turizma i omladine kao finansijer i Opština Kovin, kao investitor, potpisali su Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza na projektu „Izgradnja sportsko-rekreativnog centra sa auto kampom u Kovinu”.

Na projektu se radi već četiri godine, da bi zaključkom Vlade Srbije od marta ove, a „u cilju unapređenja turističke infrastrukture i suprastrukture na području Podunavlja”, resorno ministarstvo dobilo zaduženje da preuzme aktivnosti na njegovoj realizaciji. Interes je, kako se navodi, izgradnja auto-kampa sa opremanjem sportsko-rekreativnim sadržajima na lokaciji „Šljunkara” u Kovinu, dok će Opština Kovin obezbediti projektno-tehničku dokumentaciju za potrebe javne nabavke, kao i druga neophodna akta nadležnih organa, a nakon primopredaje radova preuzeti izgrađeno na dalje upravljanje i održavanje.

Pretvaranje „Šljunkare”, omiljenog izletišta Kovinaca, ali i gostiju iz okolnih mesta u sportsko-rekreativni centar, na površini od pet hektara, ove godine je obeležio stavljanje pod krov zatvorenog bazena poluolimpijskih dimenzija sa pretećim sadržajima na platou iznad veštačkog jezera, nastalog 1973. godine eksploatacijom šljunka. Izgradnja centralnog objekta bazena, ali i sportskih terena, bungalova i auto-kampa, postavljanje mobilijara za decu i rekreaciju i uređenje same plaže na jezeru, samo su deo planova lokalne samouprave za razvoj popularnog izletišta, napominju u Opštini Kovin, u kojoj je godinama unazad turizam naznačen kao jedan od prioriteta privrednog razvoja.

Bazen se, sa zastojima u doba korone, zida četiri godine i sada je poprimio obrise modernog, savremenog objekta, koji bi prema planovima, osim rekreativcima trebalo da bude na usluzi vaterpolistima za treninge i utakmica. Takođe, prema projektu ispred će se protezati terasa s pogledom na jezero, a ona će leti postajati sastavni deo obale, uz galerijski deo sa ugostiteljskim sadržajima, dok će u okruženju biti otvoreni centar sa terenima za nekoliko sportova, na koje će se nastavljati travnjaci i mladice lišćara, četinara i niskog rastinja, precizira idejni projekat.

Prema planovima lokalne samouprave pretočenim u urbanistički projekat i idejno rešenje, Sportsko-rekreativni centar „Šljunkara” trebalo bi da se razvije u moderni turistički i sportski kompleks, a biće kompletno uređeno i priobalje, kao i plaža na jezeru, tek nekoliko kilometara istočno od centra grada. Izgradnja kompleksa, prema informacijama „Politike” iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, izvodi se fazno dok je vrednost projekta veća od 500 miliona dinara.

Plaža glavnog veštačkog jezera koja se nalazi uz bazen neće menjati gabarite, ali će biti opremljena potrebnim sadržajima za boravak na vodi i uokvirena pešačkom trim-stazom. Kovinska „Šljunkara” ima i Malo jezero, koje je u planovima viđeno za vodene sportove, dok će sa istočne strane dobiti montažnu tribinu sa 150 mesta, sanitarni blok. Gostima će na raspolaganju biti bungalovi i infrastrukturno opremljen prostor za kamp-kućice, sa standardnim pratećim sadržajima. Minulih godina asfaltiran je pristupni put, uređeni su postojeći sportski tereni i postavljeni rekviziti za najmlađe. Ukupna vrednost izvedenih radova je šest miliona dinara, od čega je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam bio sufinasijer sa 4,7 miliona dinara.

(Pančevac/Politika)

NOVE BILJKE KRASIĆE PANČEVO SVE DO PROLEĆA Zelenilo spremilo 50 hiljada jesenjeg rasada za novu sezonu

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.