DOKTOR STANKOVIĆ Smanjeno čekanje za operaciju katarakte

08:33

02.02.2024

Podeli vest:

Printscreen/TV Pančevo

U Očnoj bolnici Opšte bolnice obavljeno je tokom prošle godine blizu hiljadu operacija katarakte. Trenutno je na listi oko 200 pacijenata koji će biti operisani u naredna tri meseca.

Ranije su pacijenti koji imaju kataraktu čekali po nekoliko godina da se operišu, ali sada zahvaljući novim aparatima koji su kupljeni, na listi čekanja na kojoj je nekada bilo više hiljada pacijenta, sada je oko dvesta.

„Radi se najsavremenija operacija katarakte, sočiva ima , lista čekanja nije duga oko 200 pacijenta, najduže se čeka 3-4 meseca. Za operaciju posle posle pozivanja treba uraditi pregled interniste, laboratoriju i uz odgovarajuće analize pacijent se operiše. Opreacija se obavlja u lokalnoj anesteziji“, rekao je dr Dragan Stanković načelnik Očne bolnice.

Pacijent u bolnici tokom operacije katarakte ostaje do tri dana, ali se nekom ova usluga radi i ambulantno.

– Katarkta pogađa sve više mlađe ljude, više nije vezana za stariju životnu dob već pogađa mlađe. Genetika igra glavnu ulogu, ali ako vam je baka kataraktu dobila u 90 vi možete da očekujete da će se to deseti u 70, a kod njihovih unuka možda u 60, rekao je dr Stanković.

Često pitanja pacijenata da li kada operišu kataraktu ona omože da se varti. Katarakta se nevraća u onom klasičnom smislu, ali može doći do zamućenja vida.

– Pojavljuje se zamućenje zadnje kapsule, posle operacije katarakte od prirodnog sočiva ostaje zadnja kapsula u koju se praktično ugrađuje veštačko sočivo. Posle par godina može doći do zamućenja, ona se ne operiše, nego se probija laserom , a mi nemamo taj laser i pacijente upućujemo na VMA i Pasterovu, ističe doktor  Stanković.

Pored opreme koja je nedavno obnovljena, u Očnoj bolnici planiraju da nabave i laser za pacijenete kod kojih se javi problem sa vidom posle operacije katarakte, kako bi i taj problem koji se kod nekih pacijenta javlja posle nekoliko godina od operacije bio rešen u Očnoj bolnici.

(Pančevac/RTV Pančevo)

 

USVOJENA POMOĆ DRŽAVE: Za kupovinu električnog automobila od 2.500 do 5.000 evra

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.