UPIS U SREDNJE ŠKOLE 2024. GODINE: Završen prijemni ispit, sad sledi sabiranje i rangiranje

19:00

20.06.2024

Podeli vest:

Printscreen/Youtube

Ove nedelje maturanti širom Srbije polagali su završni ispit. Prvog dana, u utorak 18., osmaci su polagali test iz srpskog jezika, drugog, u sredu 19., test iz matematike, a trećeg dana, u četvrtak 20.juna, test po izboru. Prema podacima Ministarstva prosvete većina osmaka ove godine opredelila se da kao treći test radi zadatke iz geografije, zatim biologije, a najmanje iz hemije i fizike. ,

,Vredi istaći da je broj osvojenih bodova na maloj maturi je važan kako bi se upisala željena srednja škola. Ranije nije postojao bodovni prag za upis u trogodišnje i četvorogodišnje srednje škole, međutim, to je promenjeno 2019. godine. Naime, sada četvorogodišnje srednje škole škole mogu da upišu samo oni đaci koji imaju minimum 50 bodova (uspeš u osnovnoj školi plus rezultati na testu). Svi ostali, koji imaju manje od 50 bodova, mogu samo da upišu trogodišnju srednju školu. Država se na ovaj korak odlučila kako bi se povećao broj učenika u trogodišnjim srednjim stručnim školama, jer privreda vapi za zanatlijama. Zanimanja varioc, operate mašinske obrade, instalater i dalje nisu atraktivna za maturante.

Đaci su svoje uradili i sada nastupa tehnologija koja treba da sabere sve bodove i razmesti đake po školama. Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2024/2025. godinu, planirano je ukupno 72.522 mesta, dok osmi razred završava oko 67.000 đaka, stoga niko ne treba da brine, jer ima dovoljno mesta za svakog osmaka. Za upis u srednju školu boduje se ostvareni uspeh u osnovnoj školi (šesti, sedni i osmi razred), ali i ostvareni rezultati na maloj maturi. Iz osnovne škole đaci najviše mogu da ponesu 60 bodova, dok na testovima mogu da ostvare 40 bodova.

Maturant može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika i književnosti, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu. Svaki test male mature nosi po 20 poena, a da bi se izračunali bodovi broj ostvarenih poena sa srpskog i matematike množi se sa koeficijentom 0,7, a na trećem testu sa koeficijentom 0,6. Na primer, ukoliko bivši osnovac na testu iz srpskog jezika uradi sva pitanja tačno i ostvari 20 poena, taj broj se množi sa koeficijentom 0,7 što znači da je na testu iz srpskog jezika ostvario maksimalnih 14 bodova. Ukupan broj bodova za uspeh tokom osmogodišnjeg školovanja dobijaju se tako što se prosek ostvaren na kraju šestog, sedmog i osmog razreda, zaokružen na dve decimale, sabere i zatim pomnoži brojem četiri. A maksimalan broj bodova iz osnovne škole je 60 bodova.

Đaci koji su tokom osnovne škole bili vredniji i ambiciozniji i koji su na republičkim smotrama znanja ostvarili dobre rezultate dobijaju dodatne bodove. Pa tako, prva nagrada na međunarodnom takmičenju donosi dodatnih 12 bodova, druga nagrada 10, a treća osam poena, dok se za prvo mesto na republičkom takmičenju dobija šest, drugo četiri, a za treće dva boda. Ukoliko je učenik osvojio više nagrada na takmičenjima iz jednog predmeta uzima se u obzir najbolji ostvaren rezultat, odnosno najveći broj bodova.

Budući srednjoškolci popunjavaju liste želja 25. i 26. jun, a to mogu uraditi elektronskim na portalu ”Moja srednja škola” ili fizički u matičnoj osnovnoj školi. Svaki učenik ima mogućnost da u listu želja navede 20 obrazovnih profila, koje želi da upiše.

Z.S

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.