Patrijarh Porfirije: Srbi se ni milom ni silom ne mogu odreći svoje vere

12:40

06.07.2024

Podeli vest:

FBRTRS/predsjednikrs.rs/BorislavZdrinja

BRATUNAC  – Patrijarh srpski Porfirije izjavio je danas u Bratuncu da se Srbi „ni milom ni silom ne mogu odreći Hrista i svoje pravoslavne vere“.

„Sve što smo dobili i imamo to je dar Božiji. Taj pečat i tu osobinu i naš narod, kao i crkva otkad zna za sebe, nosi i živi tom suštinom i tim otkucajima. Otkada brojimo svoju istoriju koju znamo danas, od Svetoga Save, pravoslavna vera nas je oblikovala, uobličila onakve kakvi smo danas, kakvim nas zna čitav svet“, rekao je Porfirije, posle služenja liturgije za pomen stradalim Srbima u Podrinju tokom rata u Bosni i Hercegovini (BiH).

Navodeći da je srpski narod „dobrovoljno pošao sa Hristom, uzeo krst i krenuo za njim“, on je naglasio da su Srbi zato „jedno, gde god se nalazili“.

U Bratuncu se danas pod nazivom „32 godine – zločin bez kazne“ obeževa 32. godišnjica stradanja Srba na području Birča i srednjeg Podrinja.

Obeležavanju prisustvuju najviši zvaničnici Republike Srpske (RS), sa predsednikom RS Miloradom Dodikom na čelu, kao i premijer Srbije Miloš Vučević i ministri u vladi Srbije, srpski ministri u Savetu ministara BiH, predstavnici Ambasade Srbije u BiH, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, te brojni građani.

Pomen je organizovan povodom 32 godine od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživeo, a desetoro se još vode kao nestali.

Na deonici puta koja vodi ka mestu obeležavanja postavljene su fotografije srpskih žrtava.

(Beta/RTRS/FOTO: predsjednikrs.rs/BorislavZdrinja)

Vučić: EU poklonila 35 miliona evra za izgradnju železničke obilaznice! Žofre: Volimo da radimo sa Srbijom, hvala vam

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.