Mlađe generacije podstiču konzumaciju biljne hrane, dok stariji od 60 godina zaostaju, prema istraživanju EAT-GlobeScan.
Samo 16% bejbi bumera (1946-1964) izjavljuje da jedu biljnu hranu „većinom“ ili „sve vreme“, u poređenju sa Generacijom Z (1997-2012) i milenijalcima (1981-1996), kod kojih je to slučaj kod 27% ispitanika.
Godišnja anketa, sprovedena među skoro 30.000 ljudi na 31 tržištu širom sveta, ima za cilj da istraži stavove potrošača o konzumaciji zdrave i održive hrane, kao i njihova mišljenja o tome ko bi trebalo da predvodi transformaciju prehrambenog sistema.
Studija detaljno opisuje značajne razlike u stavovima među starosnim grupama. Ove godine istraživanje pokazuje da, iako bumeri generalno češće izjavljuju da jedu zdravu hranu, manje su skloni da izveštavaju o redovnoj konzumaciji biljne ishrane – samo 16% starijih od 60 godina izjavljuje da jedu biljnu hranu „većinom“ ili „sve vreme“, u poređenju sa Generacijom Z i milenijalcima, kod kojih je to slučaj kod 27%.
Potrošači iz Generacije Z, kao i iz Generacije X, izveštavaju o porastu usvajanja vegetarijanske ili veganske ishrane, sa skokom od 5% od 2021. godine.
(ekapija)