Za kupanje Tamiš kod Jabuke i Kačarevačko i Vršačko jezero

Rizik od stomačnih i respiratornih infekcija mali na kupalištima na Tamišu u Pančevu, Jabuci i Glogonju, Beloj steni levo od špica, u Ivanovu, na belocrkvanskim jezerima i Vršačkom jezeru.

11:54

26.08.2024

Podeli vest:

Pančevac / Milan Šupica
Ipak mali rizik od infekcija na kupalištu na Tamišu

Priviđa nam se jesen, ali jasno je da će sezona kupanja još trajati, pa je dobro znati da je, po poslednjim ispitivanjima Zavoda za javno zdravlje Pančevo na osnovu uzoraka uzetih 12. avgusta, voda jedino u Pančevu ispravna na Tamišu u Jabuci, u Kačarevačkom jezeru i na Gradskom bazenu.

Na ostalim kupalištima, i sa leve i sa desne strana od „špica“ na Beloj steni, na Tamišu u Glogonju u Pančevu, na Ponjavici u Omoljici i Banatskom Brestovacu i na Dunavcu u Ivanovu. voda je četvrte ili pete kategorije. Kako saopštavaju iz Zavoda, slabiji ekološki status im je dodeljen zbog nepovoljnog kiseoničkog režima, što može da bude i posledica tropskih vrućina, ali za Ponjavicu kod Omoljice i zbog povećane količine nutrijenata, to jest zagađenja. Što se tiče Vršca, bezbedni za kupanje su i bazen i Vršačko jezero.

Kada je u pitanju rizik za obolevanje od gastrointestinalnih i akutnih febrilnih respiratornih bolesti zbog prisustva crevnih enterokoka, za vode kupališta na Tamišu u Pančevu, Jabuci i Glogonju, Beloj Steni levo od špica, u Ivanovu, na Belocrkvanskim jezerima i Vršačkom jezeru je mali, a na na Beloj Steni desno od špica, u Omoljici, Banatskom Brestovcu i u Kačarevu je umeren. Do kraja sezone ostaje nam još jedna analiza od uzoraka koji će biti uzeti 30. avgusta.

Ne treba zaboraviti zdravstvenu preventivu. Kako preporučuje prim. doktorka Dubravka Nikolovski iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo pre, a i posle svakog kupanja treba se dobro istuširati, koristiti toalete i dezinfekcione barijere na bazenima, i ne izlagati se direktno suncu u toku intenzivnog sunčevog zračenja. Važno je i tokom dana unositi dovoljno tečnosti.

(Pančevac)

Na Kupu Tamiša u pecanju na plovak pobedili Zrenjaninci, Pančevci sedmi

VRELINA U PANČEVU: Topi se asfalt, bućka Tamiš

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.