GENERALNI DIREKTOR TELEKOMA: Pokrićemo sve gradove u Srbiji 5G mrežom

14:00

09.10.2024

Podeli vest:

printscreen/RTS

Vlada Srbije je 2018. godine usvojila strategiju koja predviđa razvoj 5G mreže, čiji će nosilac, ne samo u Srbiji već i u regionu, biti Telekom Srbija. Generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić smatra da građani nemaju razloga za brigu o potencijalnoj štetnosti 5G tehnologije i da je plan da cela Srbija bude pokrivena 5G mrežom do 2027. godine.

Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbije, kaže da je 5G mobilna mreža, kao i svaka nova tehnologija, brža od prethodne – 4G, ali da je mnogo bitnije što je kašnjenje signala u 5G mreži minimalno, pa je preko mobilne tehnologije moguće raditi na robotizaciji.

„To će u kombinaciji sa veštačkom inteligencijom napraviti niz novih tehnoloških pomaka“, navodi Lučić.

Direktor Telekoma ističe da je plan da – u saradnji sa strateškim partnerom, kompanijom „Vodafon“ – cela Srbija bude pokrivena 5G mrežom do 2027. godine, odnosno do održavanja Međunarodne specijalizovane izložbe „Ekspo“ u Beogradu.

„Iplementirali smo deo baznih stanica koje podržavaju 5G tehnologiju i vrlo brzo po dobijanju dozvole od RATEL-a pustićemo mrežu. Spremni smo da u godinu dana pokrijemo sve gradove ovom tehnologijom“, naglašava Lučić.

Sagovornik objašnjava da će razvoj biti ubrzan zahvaljujući finansijskim partnerstvima sa Evropskom i Švedskom investicionom bankom.

„Zbog toga od 2027. godine očekujemo i napredne servise, poput vozila sa automatskim upravljanjem i mogućnosti korišćenja raznih vrsta senzora na naprednim mobilnim telefonima“, ilustruje generalni direktor Telekoma.

Lučić smatra da je u interesu države da bude pokrivena 5G mrežom, kao i da je Telekom u velikoj diplomatskoj aktivnosti na prostoru Kosova i Metohije radi dobijanja licence za 5G mrežu na teritoriji KiM.

„Administracija (Aljbina) Kurtija je pre izbora htela da podeli 5G frekventni opseg na samo dva prištinska operatera, što smo uspeli da sprečimo. Istina je na našoj strani i ne verujem da će se dozvoliti grubo kršenje zakona. Ne mogu da isteraju svaku srpsku kompaniju koja je će vrlo brzo tamo postati operater broj jedan“, tvrdi Lučić.

Kada je reč o potencijalnoj štetnosti 5G mreže, sagovornik ističe da se građani bez razloga plaše izgradnje baznih stanica u njihovoj blizini.

„Zračenje baznih stanica nije štetno, već je naprotiv bitno da u njihovoj blizini bude što bolji signal. Građani svakodnevno koriste mobilni telefon i usled boljeg signala aparat automatski smanjuje snagu i zračenje“, zaključuje generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić u razgovoru za RTS.

Vladimir Lučić: Telekom će u decembru isplatiti 6,7 milijardi dividendi

Lučić: Spremni smo za 5G mrežu, bićemo lideri u promenama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.