GOJKOVIĆ: Da Pupinov Idvor postane mesto novih naučnika

Pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, danas je u Idvoru održana svečana akademija „Oktobarski susreti“ posvećena obeležavanju 170 godina od rođenja Mihajla Pupina.

17:43

09.10.2024

Podeli vest:

Foto: Radovan Đerić

Pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, danas je u Idvoru održana svečana akademija „Oktobarski susreti“ posvećena obeležavanju 170 godina od rođenja Mihajla Idvorskog Pupina i 100 godina od kako je naš velikan postao prvi čovek sa ovih prostora koji je dobio prestižnu Pulicerovu nagradu.

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković otvorila je „Oktobarske dane“ istakavši da obeležavanjem ovog važnog datuma za srpsku i svetsku nauku, naš narod i društvo – šaljemo jasnu poruku da znameniti naučnici i ljudske veličine niti smeju, niti mogu biti skrajnute ili zaboravljene.

– Građani Idvora i srpski narod moraju biti ponosni na ono što je Mihajlo Pupin ostavio Srbiji i svetu. Nemerljiv je i neizbrisiv trag koji je ostavio i mimo nauke, baš kao što su jedinstvena dostojanstvenost i autentično gospodstvo kojima je plenio. Pored brojnih izuma i obrasca istinskog patriotizma, Mihajlo Pupin ostavio nam je u amanet i neophodnost razumevanja moći znanja i njegove važnosti za razvoj pojedinca i društva, izjavila je predsednica Gojković.

Predsednica je istakla da je Mihajlo Pupin na delu pokazao da je put „od pašnjaka do naučenjaka“, odnosno od malog mesta u Srbiji do najviših svetskih visina i te kako moguć.

 

– Uz Nikolu Teslu i Milutina Milankovića, proneo je srpsko ime planetom i dokazao neprolaznost maksime da se obrazovanje, predanost i trud uvek isplate. Sledeći Pupinov put, i mi danas posvećeno radimo na tome da Idvor postane mesto izvrsnosti, iz koga ćemo dobijati nove generacije naučnika koji će unapređivati čovečanstvo i motivisati ljude na velika dela, kazala je predsednica Gojković.

Izaslanik predsednika Republike Dejan Savić rekao je ovom prilikom da treba mnogo vremena da se navede sve ono što je Pupin uradio za čovečanstvo. Dodao je da je kao patriota, Pupun bio vezan za svoju rodnu grudnu i Srbiju, i da uz Teslu i Milankovića Srbiju čini ponosnom.

Na svečanosti su se obratili i državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i počasni građanin Idvora Ivan Bošnjak, predsednik Opštine Kovačica Petar Višnjički i prof. Branko Kovačević iz Fondacije Mladen Selak.

Nakon svečane akademije, predsednica Gojković je položila venac kraj spomenika Mihajla Pupina, a potom je posetila i njegovu rodnu kuću.

Svečanosti je prisustvovala i Aleksandra Ćirić Bošković , pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

(Pančevac)

 

Pupinov jubilej: Uručena priznanja izuzetnim mladim ljudima

SREDSTVA ZA 8 LOKALNIH SAMOUPRAVA Gojković uručila ugovore za podsticanje razvoja elektronskih komunikacija

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.