IZBORI ZA NACIONALNE SAVETE NACIONALNIH MANJINA 13. NOVEMBRA: Glasaj, i za tebe je važno!

08:33

26.10.2022

Podeli vest:

Foto: Privatna arhiva

 

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina biće održani 13. novembra ove godine. Savet je telo koje, između ostalog, zastupa nacionalnu manjinu u oblastima obrazovanja, informisanja na jeziku manjine, kulture i službene upotrebe jezika i pisma.
Možete se obratiti nacionalnom savetu za pomoć ako imate bilo kakvih problema ili nedoumica u vezi sa školovanjem i obrazovanjem, službenom upotrebom maternjeg jezika i pisma, saopštenjima na maternjem jeziku, ako ste zainteresovani za kulturna dešavanja i očuvanje kulturnog nasleđa i identiteta i u drugim slučajevima u vezi sa ovim temama. Sva ova pitanja su veoma bitna za vas i vaš život i zato je važno da učestvujete u izboru ljudi koji će vas predstavljati u savetu.

Da biste mogli da glasate na izborima i birate članove saveta koji će vas predstavljati, važno je znati sledeće: morate da imate najmanje 18 godina i da ste državljanin Republike Srbije, kao i da ste upisani u poseban birački spisak. Za svaku nacionalnu manjinu pravi se poseban birački spisak, a da biste se u njega upisali, morate lično otići u svoju opštinsku ili gradsku upravu (u mestu gde živite) i zatražiti obrazac za upis u birački spisak. Za popunjavanje formulara treba vam lična karta i pet minuta vremena. Obrazac predajete opštinskom službeniku, koji onda proverava podatke i ako je sve tačno, upisuje vas u poseban birački spisak.
Ako ste upisani u birački spisak jedne nacionalne zajednice, a osećate se kao pripadnik druge, možete da izvršite promenu u opštinskoj ili gradskoj upravi i lično zatražite brisanje podataka iz posebnog biračkog spiska iz jedne zajednice i upis u birački spisak druge zajednice. Tek nakon što ste upisani u poseban birački spisak, možete izaći na izbore, odnosno potpisati elektorsku prijavu i tako učestvovati u izboru predstavnika saveta.

Savet nacionalnih manjina se bira svake četvrte godine i tek tada ćete imati priliku da utičete na njegov sastav sledeći put. Ne propustite priliku da ostvarite svoja prava i izaberete dobre, kvalitetne i vredne predstavnike u organu koji će vas predstavljati i koji vam može pomoći u raznim oblastima važnim za vaše obrazovanje, informisanje, kulturu i službenu upotrebu maternjeg jezika i pisma.

Treba da se upišete u poseban birački spisak, glasate i izborite se za bolji savet, jer je i vama važno!

 

MAKEDONSKA POPISNA KAMPANJA

Gde god smo, da znamo ko smo

Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine započeo je kampanju kako bi podstakao sve pripadnike makedonske zajednice i građane u Srbiji da se slobodno izjašnjavaju o svojoj nacionalnosti. Ovo je istakao predsednik Saveta Borče Veličkovski u video-obraćanju zajednici. Pokrenute su „Fejsbuk” i „Instagram” stranice „Gde god smo, da znamo ko smo”, na kojima će se sprovoditi makedonska kampanja za popis stanovništva.
U Srbiji će se od 1. do 31. oktobra registrovati građani, domaćinstva i stanovi. Rezultati popisa su značajni za makedonsku nacionalnu zajednicu u Srbiji, jer je to broj jedan od osnovnih uslova za obezbeđivanje, sprovođenje i unapređivanje prava Makedonaca u Srbiji.
Sve informacije o popisu možete pogledati na njemu posvećenoj zvaničnoj internet stranici.

M. Z.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.