DEMOKRATE GUBE IZBORE U SAD ZBOG POMOĆI UKRAJINI? Bajden optužuje Zelenskog da je nezahvalan! NE CENI DOSADAŠNJU POMOĆ, SAMO TRAŽI JOŠ

08:51

04.11.2022

Podeli vest:

Foto: printscreen/yt: CBS News

Dok je ukrajinski predsednik svime nezadovoljan, šef Bele kuće ima sve veći problem da u domaćoj javnosti opravda američku pomoć Kijevu

Džozef Bajden se tokom jednog telefonskog razgovora naljutio na Volodimira Zelenskog smatrajući da ukrajinski predsednik ne ceni sve što je Amerika uradila za Ukrajinu i da umesto toga samo traži još.

Prema onome što je nedavno otkrio En-Bi-Si njuz, šef Bele kuće je letos izgubio živce sa Zelenskim, doživljavajući ukrajinskog predsednika kao nezahvalnog. Bajden je pozvao Zelenskog da mu saopšti da će Amerika poslati Ukrajini vojnu pomoć vrednu milijardu dolara, ali ga je sagovornik prekinuo i žalio se da to nije dovoljno. Kako je Zelenski nabrajao šta sve Vašington još treba da pošalje Kijevu, umesto da zahvali na onome što je već dobio za rat protiv Rusije, američki lider je povisio ton. Da bi umanjio štetu i odobrovoljio šefa Zapadnog krila, Zelenski je posle tog razgovora javno pohvalio Vašington za pomoć koju šalje Kijevu.

 

Kongres je dosad Bajdenovoj administraciji odobrio oko 65 milijardi dolara za vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć Ukrajini. Dok majdanske vlasti neprestano zahtevaju još oružja i novca, Bajdenu je sve teže da domaćoj javnosti objasni zašto troši toliko para na rat u udaljenoj zemlji. Iako spoljnopolitička elita u Vašingtonu i dalje podržava naoružavanje Ukrajine u ratu protiv Rusije, među građanima, a donekle i u Kongresu, slabi entuzijazam za Bajdenovu strategiju. Prema anketi koju je prošlog meseca sproveo istraživački centar „Pju”, 38 odsto Amerikanaca veruje da je važno da li će Ukrajina dobiti rat. Taj postotak je u maju iznosio 55 odsto.

Ukoliko se ispitivanja javnog mnjenja pokažu kao tačna, Republikanska stranka će sledeće nedelje pobediti na izborima za Kongres. Njeni lideri su već nagovestili da bi u tom slučaju mogli da umanje vojnu i ekonomsku pomoć za Ukrajinu. Kako je izjavio lider konzervativne manjine u Predstavničkom domu Kevin Makarti, Kijev onda više ne bi mogao da računa na „blanko ček”. Ovoj izjavi se pridaje veliki značaj jer će Makarti postati predsedavajući donjeg doma Kapitola ako konzervativci i stvarno budu bili nadmoćni. Ako demokrate izgube kontrolu nad Kongresom, Bela kuća više neće moći da očekuje da će zakonodavna grana vlasti podržavati sve Bajdenove predloge o slanju oružja u istočnu Evropu.

 

Kad je reč o Republikanskoj stranci, najveći protivnici politike „blanko čeka” su konzervativci koji podržavaju bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

„Odmah moramo da zatražimo pregovore o mirnom kraju rata u Ukrajini ili ćemo imati treći svetski rat. Ništa neće ostati na našoj planeti i to sve zbog glupih ljudi koji nisu imali pojma o snazi nuklearnog (oružja)”, poručio je Tramp na prošlomesečnom mitingu.

S njim se slaže i republikanska kongresmenka Mardžori Tejlor Grin, koja je nedavno izjavila da sadašnja vlada u Kijevu postoji „samo zato što je Stejt department za vreme (Baraka) Obame pomogao da se svrgne bivši (ukrajinski) režim”.

Republikanci koji se protive nameri Bele kuće da i dalje pomaže Ukrajini ističu da Bajdenova administracija neodgovorno troši novac. Prema ovim konzervativcima, Vašington ima prečih problema, Ukrajina nije od vitalnog interesa za američku nacionalnu bezbednost, a i evropski saveznici u NATO-u treba da podnesu veći teret jer se rat dešava u njihovom dvorištu. Bajden je upozorio birače da upravo zbog ovakvog razmišljanja u Republikanskoj stranci treba da sledeće sedmice glasaju za demokrate.

 

(Politika)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.