ĐEDOVIĆ I BOCAN-HARČENKO RAZGOVARALI O ENERGETICI: Puštanje u rad TE-TO Pančevo od velike važnosti za Srbiju

12:03

16.11.2022

Podeli vest:

Foto: MRE

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom o bilateralnoj saradnji dve države u oblasti energetike.

Đedović je naglasila da je puštanje u rad Termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo, projekta koji je realizovan u saradnji sa ruskim partnerima, od velike važnosti za Republiku Srbiju.

Ona je istakla da je TE-TO Pančevo prva gasno-parna elektrana u našoj zemlji namenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije na bazi prirodnog gasa, jednog od ekološki najčistijih goriva. Planirana proizvodnja dovoljna je za snabdevanje oko 300.000 prosečnih domaćinstava godišnje, što će u mnogome doprineti energetskoj sigurnosti Republike Srbije.

Đedović je podsetila da je Ruska Federacija važan partner Republike Srbije u energetici i dodala da se u ovim izazovnim vremenima jasno vidi koliko je izgradnja gasovoda Balkanski tok doprinela energetskoj stabilnosti i bezbednosti naše zemlje, jer je obezbeđeno stabilno snabdevanje gasom.

Na sastanku je bio reči i o planovima u vezi sa gradnjom novog naftovoda do Mađarske i povezivanja na ruski naftovod „Družba“.

Ambasador Bocan Harčenko je čestitao ministarki na imenovanju i izrazio nadu da će saradnja u oblasti energetike biti nastavljena.

„Zainteresovani smo da pružimo punu podršku daljem razvoju energetske infrastrukture u Srbiji, posebno izgradnji gasne interkonekcije sa Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srpskom, novim naftovodom do Mađarske, ali i rekonstrukciji energetskih objekata, u čemu su ruske kompanije već učestovale“, rekao je ambasador Harčenko.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.