VUČIĆ IZ BRISELA: PRED NAMA SU BESANE NOĆI I MNOGO TEŠKI DANI! NEMA APSOLUTNO NIKAKVOG DOGOVORA!

07:58

21.11.2022

Podeli vest:

Foto: Printscreen

U Briselu je u toku zajednički sastanak šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja i posrednika u dijalogu Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem. Nakon sastanka očekuje se da se Borelj obrati medijima i izvesti o ishodu sastanaka.

 

15:36

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Brisela posle višesatnih pregovora sa premijerom privremenih institucija u Prištini, Aljbinom Kurtijem, uz posredstvo predstavnika EU, Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka.

„Sačekaćemo izjavu visokog predstavnika EU Đozepa Borelja. Iz meni nejasnih razloga nismo uspeli da postignemo apsolutno nikakav dogovor. Srpska strana je bila konstruktivna. Deset puta menjane tekstove smo prihvatali, a albanska strana nije. Želim da sve utiske saberem“.

„Pred nama su besane noći i mnogo teški dani, pa ćemo videti šta će biti. Poslušaćemo savet i zahtev visokog predstavnika. EU predstavnici su predložili Kurtiju da odustane od kazni, a nama da više ne izdajemo tablice sa oznakom KM. Mi ćemo to poštovati, videćemo šta će da radi druga strana“, rekao je Vučić.

„Danas je svima u EU i celom svetu jasno ko je bio konstruktivan i ko teži miru i stabilnosti“.

„Mi smo jedino insistirali da, kada se priča o budućnosti, mora da se poštuju potpisani dogovori. To je kamen spoticanja. Ne mislim da imamo bilo kakvu tragediju, ali neće biti lako“.

„Večeras ili sutra tokom dana ću se obratiti građanima Srbije“.

„Narodu na KiM mogu da poručim da će država uvek biti uz njih“, zaključio je predsednik Vučić.

14:41
U toku bilateralni sastanak zvaničnika EU sa delegacijom Prištine
Nakon višesatnog zajedničkog sastanka zvaničnika EU sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prišitnskih insitucija Aljbinom Kurtijem, u toku je još jedan bilateralni sastanak predstavnika EU sa prištinskom delegacijom.

„Dok čekamo završetak bilaterale između Prištine i Brisela…“, napisao je Vučić na instagram profilu, uz fotografiju na kojoj se vidi da igra šah, čekajući na ishod pokušaja Brisela da postigne dogovor sa Kurtijem.

 

Kako javlja dopisnik RTS-a iz Brisela, trojni sastanak delegacija Beograda i Prištine uz posredstvo evropskih zvaničnika još je u toku.

Novinarima u Briselu rečeno je da bi oni uskoro mogli da budu završeni. Ne zna se da li dužina sastanka znači da se strane približavaju dogovoru, ili potpuno suprotno, navodi naš dopisnik.

 

Nakon odvojenih sastanaka, usledio je i zajednički sastanak evropskih zvaničnika Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem.

Foto: Printscreen/RTS

9.19

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom počeo je polse  9 sati u Briselu, rečeno je Tanjugu u Misiji Srbije pri EU.

08.00

Borelj je prethodno od osam sati imao odvojeni sastanak sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Foto: instagram buducnostsrbijeav

 

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je rano jutros u Brisel da bi se u 9 sati stao sa visokim predstavnikom sa spoljnu politiku Žozepom Boreljom i sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

Hitan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine održava se na poziv Borelja koji treba da ima odvojene sastanke sa premijerom prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i sa predsednikom Vučićem, a zatim je predviđen zajednički susret.

Borelj se u ponedeljak ujutro nešto iza 8 sati sastao sa Kurtijem. Nakon što završi ovaj susret, prema najavi, Borelj će obaviti razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon odvojenih susreta sledi zajednički, takozvani trilateralni susret između Evropske unije (EU), Srbije i Kosova, u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Evropsku stranu će na sastanku osim Borelja predstavljati i specijalni predstavnik EU za dijalog, Miroslav Lajčak.

EU je u saopštenju ocenila da se radi o „hitnom sastanku“ u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Naime, susret se odvija usred krize nastale zbog registarskih tablica koje izdaju srpski organi, a koje kosovska strana smatra nelegalnim.

Kosovske vlasti najavile su da će od 21. novembra početi sa naplatom kazni od 150 evra za vozače koji svoja vozila nisu preregistrovali na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Kosovska policija je, međutim, u nedelju saopštila da će sa naplatom kazni početi od utorka 22. novembra.

Uoči sastanka šef evropske diplomatije Žozep Borelj napisao je u postu na Tviteru da je zakazao „hitan sastanak“ sa Vučićem i Kurtijem.

„Potrebna nam je deeskalacija situacije, (potrebno je) da prestanemo sa upravljanjem stalnim krizama i da umesto toga ostvarimo napredak u normalizaciji odnosa“, naveo je Borelj u tvitu 20. novembra.

Održavanje sastanka je najavljeno u petak, 18. novembra, nakon što je Brisel u više navrata ukazao da strane treba da pronađu rešenje za izlazak iz krize pre roka koji su kosovske vlasti dale građanima da preregistruju vozila na RKS tablice pre nego što počnu sa naplatom novčanih kazni.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dan uoči sastanka izjavio da nije optimista u vezi sa razgovorima u Briselu.

„Otići ću u Brisel. Ne mislim da bilo šta možemo da uradimo, ali idem da ne bih dao dovoljan razlog da Srbiju optuže da nije htela ništa da uradi“, naveo je Vučić gostujući 20. novembra na televiziji Prva.

(RTS/Kurir)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.