VUČIĆ IZ NORVEŠKE: Na razvoju energetike radićemo sa najboljima

16:16

29.11.2022

Podeli vest:

printscreen/TV Pink

Predsednik Aleksandar Vučić je u okviru dvodnevne posete Norveškoj obišao univerzitetski i naučni centar u Trondhejmu, gde se sastao sa srpskim studentima. Zadovoljan je što je od njih čuo da planiraju da se vrate u Srbiju što, kaže, ranije nije bio slučaj. Vučić je kazao da ima nagoveštaja velikih investicija, ali da mora da se vidi šta je od toga najbolje za Srbiju.

Vučić je, u izjavi novinarima nakon obilaska Norveškog univerziteta nauke i tehnologije, rekao da među više od 44.000 studenata ima i akademaca iz Srbije.

„Od svih njih, koji su iz različitih mesta, čuo sam da planiraju da se vrate. Ranije kad bih išao, ljudi bi govorili ‘možda jednom’. Sad kažu da imaju planove da se vrate nazad u našu zemlju. To je velika sreća koja me ispunjava“, rekao je predsednik Srbije.

Istakao je da se svet menja i da Srbija to mora da isprati.

„Napravili smo kontakte koji su važni u budućnosti, da bismo deo tih tehnologija mogli da primenimo u našoj zemlji, od načina čuvanja hidroenergije, faune, flore do mnogih drugih stvari“, rekao je Vučić.

Naveo je i da je mnogo toga naučio od norveških partnera.

„Doneli su dodatni razvoj ne prijateljstva, već poverenja, većeg stvaranja poverenja i uveren sam da ćemo to umeti da iskoristimo za dobrobit Srbije, da menjamo sebe. Kad ulažete u nove tehnologije, ulažete u nove investicije. ZF neće da dođe više ako ne mogu da koriste obnovljive izvore energije, morate da idete u korak sa svetom, a ne da zaostajete 30-40 godina i da se pravite da vam svet ugrožava okolinu, morate da budete otvoreni prema svetu“, napomenuo je predsednik.

Kaže da ima nagoveštaja investicija u zelene tehnologije, ali da u tom slučaju treba izračunati šta je najbolje za vašu zemlju.

„Najlakše je privući zelene investicije ali moramo da pronađemo ono što je naš najveći interes u svemu tome, naučio sam o tome kako da koristimo baterije“, istakao je predsednik.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.