ŠTA SE DESILO S DOBROM INICIJATIVOM Zakazivanje pregleda kod specijaliste i dalje nemoguća misija

11:41

21.02.2023

Podeli vest:

printscreen/K1

Od marta će pacijenti brže moći da dobiju termin, obećavaju iz Ministarstva zdravlja, ali uveravaju i da je, u odnosu na raniji period, u protekla dva meseca došlo do poboljšanja ovih usluga za 20 odsto.

Uprkos činjenici da je od kraja decembra omogućeno zakazivanje pregleda kod specijaliste čitavog meseca, do lekara određenih specijalnosti i dalje je teško doći. Za mnoge građane je nemoguća misija da dobiju termin za pregled kod endokrinologa, gastroenterologa ili neurologa.
Mnogi su se obradovali odluci ministarke zdravlja prof. dr Danice Grujičić da zakazivanje specijalističkih pregleda više ne bude omogućeno samo od prvog do petog dana u mesecu, već čitavog meseca, ali u praksi to i dalje nije uvek moguće.
Lekari opšte medicine u kompjuterskom sistemu često nemaju dovoljan broj termina kod nekih specijalista, a dešava se i da su kod određenih lekara mesecima bukirani svi pregledi.
U Sekciji opšte medicine Srpskog lekarskog društva kažu da lekari opšte medicine rade punim tempom, da se dešava da termina za preglede nema, kao i da to sve zavisi od klinike do klinike.
– Neke ustanove odlično rade. Na primer, na Klinici za ortopediju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije uvek možemo da računamo na slobodne termine za preglede. Mi ne tražimo od nadležnih mogućnost da zakažemo pregled na ime nekog lekara, već samo želimo da se omogući da brže stignu do specijaliste u bilo kojoj ustanovi, odnosno u nekom razumnom roku – ističu u ovoj sekciji SLD-a.
Oni napominju da dosta pacijenata digne ruke od tog čekanja i ide na preglede u privatne zdravstvene ustanove.
– Dodatni problem je to što lekar opšte medicine mora da uputi pacijenta kod interniste ili oftalmologa u svojoj ustanovi da bi ga on uputio dalje na neke preglede. I kada pacijent ode kod privatnika, opet mora da se vrati kod lekara opšte medicine da bi mu ovaj otvorio bolovanje ili propisao terapiju. To je dupliranje posla – napominju u Sekciji opšte medicine SLD-a.

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja, kaže da oni očekuju da će se u martu stabilizovati situacija sa zakazivanjem pregleda. U odnosu na raniji period došlo je do poboljšanja u zakazivanju pregleda za 20 odsto, od kada to može da se obavlja čitavog meseca.
– Slušamo pritužbe pacijenata da ne mogu da zakažu pregled, ali nismo ni očekivali da će situacija moći preko noći da se promeni. Očekivali smo da će prilagođavanje tom novom sistemu rada trajati tri meseca i da će naše kontrole i kritike uticati na to da se situacija promeni. U martu bi trebalo da se sve stabilizuje, jer je bitno da pacijenti budu zadovoljni.
On kaže da ne može neki lekar samoinicijativno da odluči koliko će pregleda imati dnevno.
– Zahvaljujući uvođenju normativa, tačno će se znati koliko pregleda internista svakog dana mora da obavi u državnoj ambulanti. Ima mnogo onih koji zabušavaju na poslu i kojima nije interes da obave dvadeset pregleda dnevno u državnoj zdravstvenoj ustanovi, jer će onda biti manje pacijenata u privatnoj praksi.

Ubuduće će to biti onemogućeno, kaže državni sekretar.
– Kod nekih profesora su termini za preglede popunjeni godinama unapred, što je apsurdno. Nekima je cilj da rade što manje u državnoj ustanovi, a što više u privatnoj. Tako više neće moći jer će se vrlo brzo uspostaviti red – dodaje dr Mirsad Đerlek.
Zbog nemogućnosti da dođu do specijalističkog pregleda u razumnom roku u državnoj ustanovi, dosta pacijenata se odlučuje za odlazak kod privatnika.
U periodu od 2012. do 2021. godine beleži se trend rasta poseta specijalističkim službama u privatnom sektoru. Tako je broj prvih poseta porastao za skoro četiri puta, a broj ukupnih poseta za 3,2 puta.

(Pančevac/Politika)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.