MINISTARKA TANASKOVIĆ: Premije za mleko idu na 15 dinara po litri, subvencije po grlu na 30.000

16:37

24.02.2023

Podeli vest:

printscreen/youtube/RTV

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da je na današnjem sastanku proizvođača i otkupljivača mleka sa premijerkom Anom Brnabić potvrđeno da će premije biti podignute sa 10 na 15 dinara po litri mleka, a subvencije po grlu sa 25.000 na 30.000 dinara.

Jelena Tanasković je rekla da je na sastanku razgovarano o mogućnosti ili kupovine novih stelnih junica koje će biti refundirane do 50 odsto plaćene cene ili da će biti subvencionisana ženska telad, kvartalno, odnosno na godišnjem nivou u iznosu od 100.000 dinara.

„Pored 15 dinara po litri mleka, mi ćemo ići sa povećanjem subvencija po grlu sa 25 na 30.000 dinara. A daćemo alternativnu mogućnost ili kupovine novih stelnih junica koje ćemo refundirati 50 odsto cene koja je plaćena ili ćemo ići na subvenciju ženske teladi kvartalno odnosno na godišnjem nivou od 100.000 dinara“, rekla je ministarka.

Dodaje da je ključ u kontroli i organizaciji sistema, koji če fukcionisati i u kome če otkupna cena mleka zavisiti od kvaliteta.

„Mi sada pravimo sistem kako bi pronašli možda neke koji su nevidljivi u lancu. Da suzimo mogućnost manipulacije. Da se ne desi da i jedan poljoprivredni proizvođač daje mleko u otkup za 38 dinara, što smo mogli da čujemo, a neko prodaje za 74-75 dinara“, objašnjava Tanaskovićeva.

Dodaje da se otkupna cena mleka u ovom trenutku kreće između 60 i 65 dinara, zavisno od kvaliteta mleka i razvijenosti farme.

Ističe da „Imlek“, kao najveći otkupljivač mleka, po litru mleka plaća 71 dinar, i da kada na tu cenu dodate premiju dobijete 86 dinara.

„To je daleko od male otkupne cene i definitivno su proizvođači sa tim zadovoljni. Njih više brine da to ne krene u sunovrat. Dosta mleka je uveženo, mleko u Evropi je dosta jeftinije nego što je naša otkupna cena. Oni se više plaše toga. Tako da to je nešto na čemu čemo zajedno svi u lancu da radimo da do toga ne dođe i da zaštitimo naše primarne poljoprivredne proizvođače“, rekla je Tanaskovićeva.

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.