U SUSRET POLAGANJU MALE MATURE: Što je stečeno znanje oskudnije, to je cena priprema veća

18:04

27.02.2023

Podeli vest:

PIXABAY

Nedavno su puštene u prodaju zbirke zadataka za pripremu završnog ispita, čije je polaganje zakazano za 21, 22. i 23. jun, tako da je budućim srednjoškolcima bar delimično olakšan put ka konačnom cilju – upisu na jedan od smerova gimnazija ili srednjih stručnih škola. Ideja Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja da početkom drugog polugodišta objavljuje zbirke zadataka za pripremu završnog ispita na kraju osnovne škole realizuje se od 2011. godine. A osnovni cilj je da se olakša priprema maturanata za ispit zrelosti. Nije retkost da đaci u saradnji s nastavncima u školama zajednički rešavaju zbirke, ali ima i onih kojima je neophodna podrobnija pomoć. Tako roditelji angažuju mentore za mališane kako bi zajedno s njima prešli ove tri publikacije: zbirku zadataka iz srpskog jezika i književnosti, iz matematike i zbirku zadataka iz pet predmeta za treći test.
Kada se zna da svaki priručnik sadrži 450 zadataka, onda je jasno da mora dobro da se zagreje stolica kako bi se prešli svi zadaci. Prednost ovakvih zbirki je evidentna jer učenici imaju mogućnost da provere svoje znanje, ali i da se upoznaju s načinom na koji se konstruišu zahtevi, s tipovima zadataka i slično. Uz mentora stvar je još lakša, mada, neretko je funkcija angažovanog nastavnika ili profesora pre svega da bude motivator i nadgledač, a najmanje stručni konsultant. Da je stvar u sistemu kako treba, uloga mentora ne bi bila ni potrebna, ali ovako, njihova uloga je poprilično važna – reklo bi se krucijalna. Naime, većina đaka je potpuno nemotivisana, neambiciozna i nema usađene osnovne učeničke radne navike – da prate na času i da kod kuće utvrde ono što su zapamtili tokom časova.
Stoga je od običnog testa osnovnih znanja nastao bauk koji izaziva stres kako kod dece, tako i kod roditelja, kao da je reč o prijemnom za Nasu, a ne o testiranju koje treba da potvrdi da je đak završio osnovni nivo obrazovanja.

Smanjiti stres

Do prijemnog su ostala još četiri meseca i većina je počela da se sprema za ovaj važan ispit, a za razliku od svojih prethodnika, umesto pet predmeta na kombinovanom testu, polagaće samo jedan, za koji su se prethodno izjasnili. Računica kaže da će roditeljima biti neophodno nešto manje novca za privatne časove, ali opet to nije mnogo bitno, s obzirom na to da je za valjanu pripremu i privatne časove potrebno izdvojiti od 500 do čak 2.000 evra – u zavisnosti od toga da li je reč o grupnom ili individualnom radu s mentorom.
Struka kaže da ne bi bilo loše da deca uz redovnu pripremnu nastavu pohađaju i privatne časove, kako bi roditelji bili pod manjim stresom i da bi se smanjio pritisak velike odgovornosti mališana. Kako kažu, praksa je pokazala da je najbolji individualni rad – jedan na jedan. Kada je reč o radu u grupi, iskustva su različita. Mada, struka kaže da bi zajednički rad više jedinki bio mnogo svrsihodniji kada bi se grupe formirale u skladu sa sposobnostima učenika – jake i slabije grupe. Kao i u školi, nastavnik više pažnje poklanja onima koji ne znaju nego onima kojima je pomoć potrebna tek reda radi.

Za svakog po nešto

Prema pisanju beogradskih medija, nekoliko privatnih škola organizuje pripreme i časove za polaganje male mature u Beogradu. Neke od njih u cenu imaju uračunatu pripremu za sva tri predmeta i moguće je plaćanje na rate. Reč je o poluindividualnim časovima, a cena je 12.000 dinara mesečno za sva tri predmeta – dakle, kada se sve sabere, ispadne 60.000 dinara. Grupni rad za svaki predmet naplaćuje se oko 6.000 dinara mesečno. I u našem gradu ima specijalizovanih školica koje nude ovakav oblik stručne pomoći. Kada je reč o individualnim časovima, beogradska cena jednog časa odnosno dvočasa iznosi oko 15 evra. U Pančevu je ona nešto niža – nekoliko stotina dinara manje. Kada se uzme u obzir da je neophodno održati minimalno 40 časova iz srpskog i matematike, ispada da je konačan trošak 600 evra po predmetu.
Ministarstvo prosvete nedavno je obavestilo roditelje da su škole, u okviru svojih redovnih aktivnosti, u obavezi da organizuju pripremnu nastavu za polaganje završnog ispita. Iz nadležnog ministarstva podsećaju javnost da učenici mogu da vežbaju i na portalu eVežbaonica, koji je posebno izrađen za ove namene. Na eVežbaonici se nalazi više od 4.200 zadataka iz sedam predmeta, raspoređenih po težini na tri nivoa, i sve je besplatno.
Ali slaba je to uteha za roditelje. Mnogi od njih dižu kredite, pozajmljuju novac da bi deci platili časove. Formula je jasna – što dete ima manje predznanje, to je trošak pripreme veći.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.