UVEZENO JOŠ 10 PAKETA REPRODUKTIVNOG MATERIJALA: Od doniranih ćelija već potvrđene dve trudnoće

17:11

06.03.2023

Podeli vest:

Pixabay

Za deset parova i žena bez partnera koji su prošli komisije i ispunili propisane uslove za vantelesnu oplodnju o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, proteklog vikenda je iz banke reproduktivnog materijala iz Španije, s kojom taj fond ima potpisan ugovor, uvezeno deset paketa reproduktivnog materijala, saopštio je RFZO.

Svih deset postupaka biće, kako navodi RFZO, obavljeno u Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni Front“ u Beogradu.

Za postupak vantelesne oplodnje o trošku države doniranim reproduktivnim ćelijama iz inostranstva do sada se preko portala e-Uprave prijavilo oko 700 žena.

Prve jajne ćelije iz inostranstva uvezene su u januaru za prvih šest žena koje su ispunile kriterijume.

Do sada su uz pomoć doniranih reproduktivnih ćelija potvrđene dve trudnoće – jedna od doniranih spermatozoida donora iz Srbije, i jedna iz jajnih ćelija iz banke u Španiji.

Pravo na VTO sa doniranim ćelijama o trošku države imaju žene do 45 godina starosti koje imaju partnera, a jedno od njih ne može da se ostvari u ulozi roditelja, kao i žene koje nemaju partnera i nemaju dete, a žele da postanu majke.

Preko portala e-Uprave počelo je i prijavljivanje za žene koje same finansiraju vantelesnu oplodnju doniranim reproduktivnim materijalom.

Svi koji dobiju odobrenje komisije za VTO o trošku države, mogu taj postupak da obave u nekoj od sedam državnih i 15 privatnih klinika s kojima RFZO ima ugovor.

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.