ĐACI VAS MOLE, USPORITE PORED ŠKOLE: 6 pravila koja vozači mora da poštuju

14:01

27.04.2023

Podeli vest:

Pančevac

Povećana frekvencija saobraćaja u zonama škola tokom nastavne godine predstavlja i povećan rizik za bezbednost dece. Ovaj rizik zahteva posebnu pažnju svih učesnika u saobraćaju, a posebno vozača, koji moraju da budu izuzetno oprezni i da strogo poštuju saobraćajna pravila.

Nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza, neobeležene ili neadekvatno obeležene zone škola, neprilagođena brzina kretanja vozila, nebezbedno i nepropisno parkiranje i nebezbedna preticanja u blizini škole samo su neki od faktora koji mogu dovesti do ugrožavanja bezbednosti dece u saobraćaju.

Zaustavite vozilo ispred pešačkog prelaza!

Prema istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja, rizik je najveći u vreme dolaska dece u školu i njihovog odlaska kućama, odnosno u jutarnjim, podnevnim i popodnevnim satima, s pojavom prvog sumraka i mraka, a nezaustavljanje vozila ispred obeleženog pešačkog prelaza izdvaja se kao uticajan faktor za nastanak nezgode.

Aktivnosti za povećanje bezbednosti

Predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja grada Pančeva Predrag Živković izjavio je da su brojne akcije koje Komitet sprovodi dale pozitivne rezultate u povećanju bezbednosti dece u saobraćaju.

Milan Šupica

– Trudimo se da svake godine kroz program rada gradskog Komiteta za bezbednost saobraćaja obezbedimo sredstva za finansiranje radova u zoni naših škola. Do sada smo učestvovali na mnogim konkursima resornog pokrajinskog sekretarijata i gotovo uvek smo imali podršku kada se radi o uređenju zona škola ili postavljanju brzinskih displeja. Kada govorimo o aktivnostima, moram da napomenem da Grad svake godine obezbeđuje paket opreme za prvake koji se odnosi na povećanje bezbednosti. U pitanju su svetloodbojni prsluci i vrećice koji u velikoj meri olakšavaju vozačima uočljivost učenika. Isto tako, svakog septembra pripadnici saobraćajne policije regulišu saobraćaj u zonama škola. Moram da istaknem da je izveštaj o bezbednosti saobraćaja u našem gradu za prošlu godinu pokazao da sve ove aktivnosti daju rezultate i zato imamo nameru da svake godine ne samo ponovimo nego i uvedemo nešto novo što doprinosi povećanju bezbednosti saobraćaja u zonama škola – rekao je Živković.

Pazite gde se parkirate u blizini škole

Nepropisno parkiranje u zoni škola može biti ozbiljan problem za bezbednost dece u saobraćaju. Takav način ophođenja ometa vidljivost pešaka i vozila, a samim tim i povećava rizik od nezgoda. Osim toga, blokiranje pešačkih prelaza i prolaza za vozila hitne pomoći dodatno ugrožava bezbednost u zoni škola.

Prilagodite brzinu kretanja

Brzina kretanja vozila u zoni škole u naseljima ograničena je na 30 km/č, a van naselja na 50 km/č, u periodu od 7 do 21 sat, osim ako je vreme zabrane drugačije određeno saobraćajnim znakom.

Zona škole mora biti obeležena

Neadekvatno obeležavanje zona škola može biti opasan faktor za bezbednost dece u saobraćaju, posebno u situacijama kada vozači nisu upoznati s tim da je škola u blizini. Isto tako, uništavanje saobraćajnih znakova, uključujući i one koji označavaju zone škola, nažalost, nije retka pojava, a u velikoj meri ugrožava bezbednost.

Edukacija ključna za smanjenje rizika
Važno je da roditelji i nastavno osoblje budu aktivno uključeni u unapređenje saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja dece. Potrebno je da se svi zajedno posvete edukaciji i podizanju svesti o važnosti bezbednosti u saobraćaju, kako bi se smanjio rizik od nezgoda i povreda.

(Pančevac)

IZ ŠPAJIZA U NARODNI MUZEJ: Večeras otvaranje izložbe plakata komedije Miloša Nikolića FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.