ČUVAJMO ŽIVOTNU SREDINU I BOGATSTVA SRBIJE: Srednjoškolci kroz projekte “Razmišljaj EKOlogično” i “Zeleni koraci” pomeraju granice!

12:09

17.05.2023

Podeli vest:

PR

U okviru projekta “Svetionik znanja Alumni mreža” čiji je osnovni motiv osnaživanje mladih i razvoj omladinskog aktivizma, grupa srednjoškolaca iz Beograda, Vršca i Leskovca, realizovala je projekte, “Razmišljaj EKOlogično” i “Zeleni koraci”, koji imaju cilj da inspirišu i motivišu mlade da postanu aktivni učesnici u borbi protiv klimatskih promena i preuzmu odgovornost za zaštitu životne sredine u kojoj žive, a i šire.

Ljubitelji ptica, srednjoškolci iz Vršca, Ivona Ilić i Veljko Omčikus, stoje iza projekta „Razmišljaj EKOlogično“.

 „Učesnike smo upoznali sa različitim aspektima života ptica, njihovoj ulozi u održavanju ravnoteže u prirodi, benefitima koje ljudi imaju od njih, upoznali smo ih i sa pticama koje se nalaze na teritoriji Vršca i okoline, ali posebnim osvrtom na ugrožene i retke vrste“, rekla je Ivona Ilić, autorka projekta i dodala:

„Još jedna bitna tema o kojoj se govorilo bilo je stanje populacije sova na Vršačkom bregu i gradskom parku, kao i akcijama i merama zaštite ptica na teritoriji grada Vršca i načinima kako svako od nas može da im pomogne. Postavili smo i hranilicu za ptice u dvorištu Poljoprivredne škole u Vršcu. Zahvaljujući inicijativi mladih aktivista, ptice na teritoriji Vršca će imati bolje uslove za život, a učesnici projekta će biti svesniji važnosti očuvanja biljnih i životinjskim vrsta, za kompletan ekosistem”

Iz Asocijacije za afirmaciju kulture su rekla da ova inicijativa predstavlja sjajan primer kako mladi mogu biti aktivni u zaštiti životne sredine i da je njihovo uključivanje u slične projekte od ključne važnosti za očuvanje iste i stvaranje održive budućnosti.

Autori projekta „Zeleni Koraci“, Aleksa Božić i Stefan Lepojević, otišli su korak dalje i osmislili da pored akcije sadnje sadnica, snimaju podkast o ekologiji koji ima za cilj podizanje svesti javnosti o važnosti očuvanja životne sredine i informisanje pojedinaca o načinima na koje mogu doprineti očuvanju prirode.

„Važno je da svako od nas preuzme odgovornost za našu planetu i da delujemo na lokalnom nivou kako bismo ostvarili globalne ciljeve održivosti. Praksa je pokazala da su srednjoškolci, danas izuzetno zainteresovani za učešće i pitanja od javnog značaja koja se tiču ekologije, te je dugoročni cilj da ovakvi projekti budu jedna od karika koja će pokrenuti interesovanje za tematiku koja je tesno povezana sa zaštitom životne sredine“– rekla je Maja Rubin iz Asocijacije za afirmaciju kulture. 

„Svetionik znanja“, postoji već šest godina, i njegov glavni cilj je da kroz kreativan i poučan tromesečni rad podstakne srednjoškolce da savladaju osnove pisanja projekata i da ih prezentuju, kako bi pokrenuli pozitivne promene u našem društvu, a pre svega u svojim lokalnima zajednicama.

Ukupno 50 učenika iz Hemijsko medicinske škole Vršac, Školskog centra Nikola Tesla i Poljoprivredne škole u Vršcu učestvovalo je u realizaciji ovih projekata u okviru projekta „Svetionik znanja Alumni mreža“. Neki su sada postali deo velike alumni mreže „Svetionika“, koja ukupno broji 300 bivših učesnika iz 15 lokalnih zajednica.

Prolećni Alumni seminar i ujedno završni događaj ovog projekta održaće se od 19-21.maja u Beogradu, tom prilikom učesnici će, u okviru planiranih aktivnosti, posetiti arheološki lokalitet Belo brdo u Vinči radi afirmacije pozitivnih veza između Republike Srbije i
SAD-a čija Ambasada je donacijom od 475 000 dolara pomogla restauraciju lokaliteta.

(Pančevac)

 

KAČAREVO IMA DŽUDO-PRVAKA Trijumf Ilije Anđelovića

OTVOREN CENTAR ZA MENTALNO ZDRAVLJE U PANČEVU: Radiće multidisciplinarni tim po savremenim principima FOTO

DOBRODOŠLICA Zelenilo postavilo natpis na ulasku u Pančevo

ILONA LEČEI, NOVINARKA I SEKRETARKA MKUD-a TAMAŠI ARON: Odgovornost uvek treba preuzimati

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.