PREMIJERNO IZVEDENA PREDSTAVA ZA DECU BRAĆA GRIM: Reprizu predstave možete pogledati u subotu od 12 časova! FOTO

10:15

26.05.2023

Podeli vest:

Pančevac

U četvrtak 25. maja u 18 sati, u Dvorani KCP premijerno je izvedena predstava za decu „Braća Grim” u koprodukciji Dečje scene „Pođi tuda…” Kulturnog centra Pančeva i „Čiča Mičinog pozorišta” iz Beograda. Predstava je nastala u okviru dečje pozorišne produkcije Bijenala umetničkog dečjeg izraza – BUDI, koje se održava u Pančevu od 15. maja do 15. juna u više prostora u gradu. Ulaz na predstavu bilo je besplatan, a prva repriza zakazana je za subotu, 27. maja u 12 sati.

Tekst za predstavu “Braća Grim” je napisao Mateja Popović, režiju potpisuje Ivan Mihailović, dok je za muziku bio zadužen Ivan Aleksijević. Uloge u predstavi tumače Aleksandar Ristoski, Bogdan Bogdanović, Novak Radulović, Mina Radulović i Mateja Popović.

Tekstopisac i glumac Mateja Popović je povodom premijere izjavio: “Ovo je jedna neobična, fiktivna priča o Braći Grim – o hrabrosti, plemenitosti i pobedi nad strahovima, koje svi imamo. Sama priča je nova i nismo se vezali za jedno delo Braće Grim, ali je tekst predstave tako osmišljen da nas vodi kroz brojne njihove bajke, čiji se likovi pojavljuju i u ovoj predstavi kao sporedni. Ovaj projekat važan je i zbog decentralizacije kulture, i drago mi je da se ova koprodukcija desila između dva pozorišta iz različitih gradova – Pančeva i Beograda”.

Svi smo čuli za čuveni tim – braću Grim. Znamo priče o njima i njihove priče, ali sada pronalazimo još jednu – Vilhelm želi da postane pisac i da piše najlepše bajke svih vremena, ali nema avanturu koju može da pretoči u bajku. Zato se pridružuje vitezu Džejkobu Grimu i zajedno odlaze u avanturu u Magičnu Šumu Mirkvud. U toj avanturi postaju prijatelji i nastaje čuveni tim – braća Grim. Zaplet drame leži u avanturi da se pobedi Veštica Drvenog Srca. Tu će Džejkob dovesti svoju hrabrost, a Vil svoj kukavičluk, u pitanje. Kroz susrete sa raznim likovima u Magičnoj Šumi Mirkvud prikazujemo razne „buduće“ likove iz priča braće Grim. Kroz avanturu se obrađuje tema hrabrosti i šta znači hrabrost, tema viteštva i šta znači biti vitez, sve to upotpunjuje i Vilova ljubavna priča.

Glumac Aleksandar Ristoski tumači ulogu viteza Džejkoba, a o radu na predstavi kaže: “Ja sam od početka deo ansambla “Čiča Mičinog pozorišta”, i volim rad na predstavama za decu jer se uvek trudimo da u njima govorimo o pravim vrednostima: o ljubavi, poštenju, iskrenosti, prijateljstvu…Naš rad na predstavi “Braća Grim” odlikuje to što su glumci učestvovali u svakom segmentu nastajanja predstave – u izradi kostima i scenografije, odabiru muzike. Naše se mišljenje uvažavalo i uzbudljivo je biti deo takvog projekta”.

Umetnički direktor Bijenala (BUDI) Branislav Radovanović je povodom premijere izjavio: “ Na prošlom BUDI-ju premijerno smo izveli predstavu “Ja sam Akiko”, koja je do sada, za dve godine, odigrana u Srbiji i regionu više od 50 puta, i to je ono na šta smo posebno ponosni. Te predstave žive, igraju se pred mališanima iz regiona, i osvajaju zapažene nagrade. Nadamo se da će i predstava “Braća Grim” imati velikog uspeha kod najmlađe publike”.

Da podsetimo, ovogodišnje, 10. jubilarno izdanje Bijenale umetničkog dečjeg izraza u Pančevu (BUDI), čija je tema „Otključano nebo”, otvoreno je u ponedeljak, 15. maja na Svetski dan porodice, u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. Manifestacija će trajati do 15. juna na više lokacija u Pančevu, uz više od 70 besplatnih programa namenjenih deci i mladima. Ovogodišnja zemlja gost – domaćin Bijenala je Nemačka.

10. Bijenale umetničkog dečjeg izraza organizuju Kulturni centar Pančeva i Udruženje građana BUDI. Manifestaciju tradicionalno podržavaju Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Pančevo i brojni drugi pokrovitelji. Generalni pokrovitelj 10. BUDI-ja je kompanija Brose.

(Pančevac)

PANČEVCI ZA PONOS: Zlatni pehar za mesaru Burjan! Evo koje su još medalje stigle u Pančevo sa sajma u Novom Sadu! FOTO

UČENICI ZMAJEVE ŠKOLE POBEDNICI KVIZA ZDRAVA ŠKOLA: Jelena, Aleksandar i Mihailo su pobednički tim VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.