AMERIČKI BOMBARDERI U NISKOM LETU IZNAD BiH: Za Sarajevo znak podrške, za Banjaluku zastrašivanje

16:44

30.05.2023

Podeli vest:

Freepik

Dva lanser bombardera Vazdušnih snaga SAD „B-1B“ izvršili su niski prelet iznad gradova u BiH. Kako je rečeno iz Ambasade SAD, prelet aviona je znak trajne posvećenosti SAD-a suverenitetu, teritorijanom integritetu i multietničkom karakteru BiH.

Komandant američkih vazdušnih baza u Evropi, vazdušnih snaga u Africi i Zajedničke vazdušne komande NATO saveza  general Džejms Heker saopštio je  da se na taj način obeležava trajna veza između SAD-a i BiH.

Prelet pokazuje našu posvećenost izgradnji snažnih bilateralnih odnosa i dokaz je naših zajedničkih vrednosti i ciljeva. Saradnjom i razumevanjem gradimo put ka budućnosti mira, sigurnosti i prosperiteta u regionu – saopštio je general Heker.

Preletanje bombardera su sa brda Grdolj ispratili član Predsedništva BiH Željko Komšić, ministar odbrane BiH Zukan Helez i ambasador SAD-a u BiH Majkl Marfi.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija je u izjavi za bosanske medije ukazao da prelet predstavlja jasnu političku poruku.

Predsednik RS-a Milorad Dodik je prelet nazvao zastrašivanjem, dok je član Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović pozdravio prisustvo američkih aviona, naglasivši da to podržava, kako je rekao, 70 posto građana Bosne i Hercegovine.

Dodik je rekao da nijedan suvereni nadležni organ u BiH – Predsedništvo i Savet ministara, nije doneo odluku o preletu američkih aviona iznad BiH, čime Amerikanci manifestuju silu.

– Amerikanci uopšte ne poštuju teritorijalni integritet BiH, već manifestuju silu i šalju nam avione koji su na Srbe bacali osiromašeni uranijum – istakao je Dodik.

Avion B-1B je teški bombarder velikog dometa koji od svih letelica u avijaciji može nositi najveći konvencionalni teret navođenih i nenavođenih projektila.

AMERIČKI STRATEŠKI BOMBARDERI B-1B POSLE 24 GODINE PONOVO LETE U BLIZINI SRBIJE: Niski prelet iznad gradova BiH!

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.