IZLILO SE IZMEĐU 25 i 30 HILJADA LITARA GORIVA U DUNAV KOD ČELAREVA: Tužilaštvo naložilo uzorkovanje vode

18:06

19.06.2023

Podeli vest:

printscreen/RTS

Kod naselja Čelarevo izlilo se između 25.000-30.000 litara goriva iz broda koji plovi sa bugarskom zastavom koji je usidren, rekli su iz Ministarstva zaštite životne sredine.

– Inspekcija zaštite životne sredine se stavila na raspolaganje svim službama, u pripravnosti je i spremna da reaguje zbog akcidenta koji se dogodio kod Čelareva – kažu iz Ministarstva.

Dodali su da su na teren po saznanju odmah izašli nadležna vodna inspekcija i predstavnici “Vodavojvodine”, zajedno sa predstavnikom sektora za vanredne situacije Bačke Palanke koji prate tok mrlje sa gorivom.

– Pomor ribe nije detektovan. Tužilaštvo je naložilo uzorkovanje vode – rekli su iz Ministarstva.

Vode Vojvodine: Nafta se izlivala po površini Dunava

Rukovodilac službe za zaštitu voda „Vode Vojvodine“ Jovan Vignjević rekao je da se prema izveštaju kapetana broda koji plovi pod bugarskom zastavom u Dunav kod Čelareva izlilo 35 hiljada litara pogonske nafte, oko 01.00.

– Mi smo trenutno na tom brodu, to je lokalitet Dunava kod Čelareva. Mi kao „Vode Vojvodine“ zajedno sa vodnom inspekcijom, akreditovanim laboratorijama za zaštitu životne sredine, službama policije i sektorom za vanredne situacije smo izašli na teren – rekao je Vignjević.

Kako je naglasio, nafta se izlivala po površini Dunava, u njegovom plovnom delu.

Novosadska lučka kapetanija podnela je u ranim prepodnevnim časovima prijavu Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu da je na 1287. kilometru Dunava u blizini Čelareva došlo do akcidenta i da se iz broda koji plovi pod bugarskom zastavom izlila tečnost za koju se sumnja da potiče od naftnih derivata, rekao je pomoćnik sekretara u tom pokrajinskom telu, Nemanja Ivanović.

– Istog momenta je na teren upućena pokrajinska inspektorka za vodu, koja se nalazi na licu mesta. Obavešteni su nadležni javni tužilac, upravljač tom vodom, nadležno javno preduzeće „Vode Vojvodine“ kao i lokalna samouprava – rekao je Ivanović.

Ivanović, koji je u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu zadužen za sektor inspekcijskih poslova, dodaje da su istražne radnje u toku.

VLADA USVOJILA VAŽNU ODLUKU ZA SVA PODRUČJA POGOĐENA POPLAVAMA: Formira se radna grupa za formiranje posledica

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.