UPIS U SREDNJE ŠKOLE 2023. GODINE: Nova generacija srednjoškolaca

11:26

28.06.2023

Podeli vest:

PIXABAY

U vreme kada nastaje ovaj tekst učenici osmog razreda osnovnih škola širom Srbije uveliko rešavaju zadatke završnog ispita, to jest polažu testove iz srpskog odnosno maternjeg jezika, matematike i jednog od izbornih predmeta. NJihovi drugari koji su odlučili da nastave školovanje u umetničkim školama i oni s posebnim sposobnostima svoj deo posla su uradili od 12. do 14. maja. Kada je reč o muzičkim školama, čitav posao je završen 21. maja. Sada su došli na red đaci koji žele da upišu gimnazije, srednje stručne škole i sportske gimnazije. Od 8. do 10. juna mali maturanti su prijavljivali izlazak na prijemni ispit, a oni zainteresovani za sport priložili su neophodnu dokumentaciju nadležnim školama.
Samo testiranje budućih srednjoškolaca obavljeno je u matičnim osmoletkama u periodu od 21. do 23. juna, i to tako što su osmaci prvo polagali završni test iz srpskog jezika, pa potom iz matematike, a poslednjeg dana rešavali su zadatke iz izabranog predmeta. Kao po običaju, kako bi se sprečile bilo kakve zloupotrebe, u aktivnosti zaštite (izrada i dostava testova) bili su uključeni BIA i MUP Srbije.

U nedelju, 25. juna, biće objavljeni preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škola i portalu MSŠ. Učenici koji smatraju da su na bilo koji način oštećeni biće u prilici da podnesu prigovore na objavljene rezultate elektronskim putem od 25. do 26. juna do 15 sati. To isto mogu da učine lično u matičnoj školi, 26. juna. Zakonom je definisano da drugostepena komisija odgovore na prigovore učenika na preliminarne rezultate završnog ispita mora da dostavi 27. juna (elektronskim putem i neposredno u osnovnoj školi). Konačni rezultati ispita biće objavljeni dan kasnije, 28. juna, u 8 sati. Tog dana, do 15 sati, biće realizovan upis u muzičke i baletske škole.
Budući srednjoškolci popunjavaće elektronski listu želja 29. i 30. juna. U istom periodu je i pismeno popunjavanje i predaja liste želja u osnovnoj školi i unos u bazu podataka.
Nadležni mole roditelje i đake da dobro obrate pažnju prilikom popunjavanja ove liste, da razmotre sklonosti i sposobnosti, kako bi se izbegle neprijatne situacije i razočaranja.

Prvi dan jula rezervisan je za proveru liste želja i svi oni koji uoče nepravilnost mogu da traže izmenu, jer nakon 2. jula, kada izađe konačna lista, nema modifikacije. Za 3. jul je zakazano objavljivanje konačne liste želja i rang-liste upisa u srednje škole. Tada će biti ozvaničena i slobodna mesta za one đake koji nisu uspeli da se upišu u prvom upisnom krugu.
Svi oni koji su stekli pravo upisa na željena smerove moraju lično da dođu u srednje škole 3. i 4. jula, u periodu od 8 do 15 sati, i da se upišu na željeni smer. Narednog dana, 5. jula, biće organizovan drugi upisni krug, a za 24. i 25. avgust zakazan je treći, zvanično poslednji upisni krug. Mada, već od 1. septembra slede nove pretumbacije, odnosno ispisivanje i upisivanje đaka na slobodne smerove, naročito u srednjim stručnim školama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.