TRAKTOR NIKADA NE TREBA OLAKO SHVATITI, NAJSITNIJI KVAR MOŽE BITI KOBAN: Voćar iz Čačka otkriva zašto dolazi do teških traktorskih nesreća OPREZ JE NEOPHODAN!

16:00

19.07.2023

Podeli vest:

Rina

Za samo dva dana život u traktorkim nesrećama izgubile su ti osobe. Nastradali su trinaestogodišnji dečak u selu kod Topole kada je ispao iz prikolice koja se otkačila, bivši odbornik u Skupštini grada Čačka, Tihomir Đurović iz sela Slatina koji je izgubio kontrolu nad traktorom i prevrnuo se i muškarac iz Požege koji je sleteo sa puta upravljajući ovom poljloprivredno mašinom.

Vozači koji nekoliko decenija upravljaju ovim mašinama ističu da je najvažnije da ona bude ispravna, a da čak i sitan kvar može dovesti do velikog problema.

– Nas koji radimo u polju svakodnevno čekaju mnoga iznenađenja, bilo da smo na brdu, ravnici ili u šumi, pa je posebno važno da imamo dobru signalizaciju kada idemo glavnim putem iz parcele u parcelu. Sve mora na traktoru biti ispravno, pre svega pokazivači pravca, svetla, takođe i priključna mehanizacija sa kojom radimo. Ako radimo noću, mora sve da bude vidljivo kako za nas poljoprivrednike koji vozimo traktor, tako i za sve ostale učesnike u saobraćaju”, rekao je za RINU Aleksandar Lazović, poljoprivrednik iz Trbušana.

On dodaje da je tokom upravljanja traktora uvek neophodan veliki oprez jer povrede i nesreće mogu da se dese i na ravnoj livadi. Neophodi su iskustvo i znanje kako bi se mašinom pravilno rukovalo i kako ničija bezbednost ne bi bila dovedana u pitanje.

– Ne mogu svi sve da rade, vrlo često se za volanom traktora može videti dete, to nije ni poučno, ni praktično. Prvo se dete izlaže opasnosti, a potom se i ostali dovode u neprijatnu situaciju. Dešava se da se ljudi mnogo opuste, oslobode i na taj način nastaju nesreće. Traktor, kao mašinu nikako ne treba olako shvatati, kao i njen rad“, kaže Aleksandar.

U seoskim domaćinstvima traktor je neophodan, a kaže se da on menja i oko 50 radnika. Ipak, veliki oprez prilikom vožnje i redovno održavanje ove mašine su preduslov da vam ona donese samo berićet, a ne i nevolju.

(Pančevac/Rina)

MEMEDOVIĆ U OTVORENOM PISMU O OTKAZU NA RTS-U: Mogao sam odavno da ih napustim i odem negde za veće pare

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.