MIROVIĆ NAJAVIO: Pokrajinska vlada će pomoći sanaciju štete u Sremskoj Mitrovici i drugim opštinama u Vojvodini

17:16

21.07.2023

Podeli vest:

Pokrajinska vlada

„U narednim danima će Pokrajinska vlada izdvojiti sredstva za sanaciju krova na Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon obilaska te bolnice, gde je tokom oluje uništen deo krova na hirurškom bloku, odeljenju za ginekologiju i na internom odeljenju.

Predsednik Mirović je obišao i vrtić „Lane“ u Mačvanskoj Mitrovici u kom se srušio zid i načinjena je velika materijalana šteta.

Pokrajinska vlada

„Sa gradonačelnicom i njenim saradnicima je dogovoreno da brzo napravimo procenu štete i da, u uslovima vanredne situacije, dobijemo ponudu odgovarajućih građevinskih firmi, kako bismo već u narednim danima obezbedili sredstva“, rekao je Mirović i dodao da će deo sredstava obezbediti i Grad Sremska Mitrovica.

Mirović je istakao da je nevreme zahvatilo nemali broj opština u Vojvodini – Šid, Sremsku Mitrovicu, Rumu, Bačku Palanku, Novi Sad, delimično štete ima u Staroj Pazovi i Inđiji, nešto manje u Sremskim Karlovcima i drugim mestima.

Dodao je da je na jučerašnjoj vanrednoj sednici Pokrajinske vlade i Štaba za vandredne situacije naložio članovima Pokrajinske vlade da, u hitnom roku, obiđu sve opštine i objekte koji su oštećeni, posebno objekte javne namene.

„Obezbedićemo značajna finansijska sredstva da pomognemo, ne samo ovde u Mitrovici, već i u drugim opštinama koje su pretrpele štetu“, naglasio je Mirović.

„Maksimalno ćemo pomoći, svi su na terenu. Verujem da ćemo u narednim nedeljama, a kada je reč o složenijim građevinskim radovima u narednim mesecima, uspeti da saniramo svu štetu, pre svega na predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, na objektima domova zdravlja, bolnica, visokoškolskih ustanova. Očekujem da radimo brzo i efikasno. Pokrajinska vlada će obezbediti finansijska sredstva, koliko god bude mogla“, naglasio je Mirović.

Predsednik je dodao da u Beočinu postoji problem sa snabdevanjem električnom energijom, kao i u nekim delovima Novog Sada, posebno u Petrovaradinu.

„U Beočinu je ozbiljniji problem. Elektrodistibucija je angažovala sve raspoložive kapacitete, ne samo svoje, već i brojne privatne firme. Verujem da ćemo uspeti da u što kraćem roku obezbedimo struju za naselje Dunav u Beočinu i za druga naselja“, rekao je Mirović i naglasio da u ovom trenutku više stotina kuća nema struju.

Pokrajinska vlada

Kako je još istakao, sreća, u ovoj velikoj nesreći, jeste to što nije bilo ljudskih žrtava.

„U Mitrovici je bilo pet teže povređenih, a četrdesetak lakše povređenih. U Novom Sadu je bilo pet ili šest lakše povređenih. Imali smo veoma tešku situaciju u Beočinu gde je desetoro dece bilo u šumi u trenutku oluje“, rekao je Mirović i pohavlio pripadnike Vatrogasno- spasilačke službe i Uprave za vanredne situacije, koje su, posebno u Beočinu, pokazale izuzetnu hrabrost.

Gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović istakla je da su na teritoriji Sremske Mitrovice službe izašle na teren odmah nakon nevremena, te da se kontinuirano otklanjaju posledice nevremena.

Gradonačelnica je dodala da je prioritet u obnovi institucija od javnog značaja.

„Pored gradske bolnice, i sve škole su dosta oštećene. Izdvojila bih školu „Trivo Vitasović Lebarnik“ u Laćarku i „Jovan Jovanović Zmaj“ u Martincima, gde imamo velika oštećena krova. Predškolska ustanova u Mačvanskoj Mitrovici je u veoma lošem stanju, praktično neupotrebljiva“, rekla je gradonačelnica Sremske Mitrovice.

„Danas su i drugi članovi Pokrajinske vlade u obilasku područja u Vojvodini koja je zahvatilo nevreme“, naglasio je Mirović, koji će sutra obići novosadske škole koje su pretrpele oštećenje, a tokom naredne nedelje i Bačku Palanku, koja je pretrpela veliku štetu.

MIROVIĆ NAJAVIO: U septembru dodatnih milijardu dinara podsticaja privredi u Vojvodini

(Pančevac/Kurir)

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.