![](https://pancevac-online.rs/wp-content/uploads/2024/03/Tatjana-Bozic.png)
U OMOLJICI PRAVE HLEB KOJI SE SMEJE NA MESEC: Recept je dobro čuvana tajna! Kada ljudi čuju da imamo cipovku, pale auto i dolaze po nju bez obzira gde se nalaze FOTO i VIDEO
![](https://pancevac-online.rs/wp-content/uploads/2023/08/IMG_20230808_080331152-scaled.jpg)
Na svega 15 kilometara od Pančeva, u šarmantnom kutku Južnog Banata, krije se selo Omoljica u kojem se priprema tradicionalni vojvođanski hleb „za celu nedelju“, koji ima istoriju dugu više od 300 godina.
U svetu brze hrane i modernog načina života pravi je izazov održati tradiciju i sačuvati kulinarsko nasleđe za generacije koje dolaze. Da ipak postoje „tihi heroji“ koji se svakodnevno bore da održe sponu između prošlosti i sadašnjosti svedoči pekar Srećko iz Omoljice koji već 36 godina mesi cipovku – tradicionalni vojvođanski hleb koji se „smeje na Mesec“.
![](https://www.pancevac-online.rs/wp-content/uploads/2023/08/IMG_20230808_080311320-300x225.jpg)
Pančevac
Pekar Gezim Pniši, lokalnom stanovništvu poznatiji pod nadimkom Srećko, u Vojvodinu se doselio davne 1987. godine. Pekarski zanat je učio od svog ujaka Osmana iz Pančeva koji mu je otkrio tajne vezane za pripremu kvalitetne, tradicionalne cipovke.
![](https://www.pancevac-online.rs/wp-content/uploads/2023/08/IMG_20230808_080453873-300x225.jpg)
Pančevac
„U Omoljicu sam došao pre osam godina. Do tada sam radio sa svojim ujakom Osmanom i od njega se učio pekarskom zanatu koji se u našoj porodici prenosio sa kolena na koleno. Za razliku od domaćeg hleba, cipovka je daleko zahtevnija za pripremu jer od zamesa do pečenja treba oko dva sata. Cipovku pečem isključivo u zidanoj peći nalik turskoj“, otkriva Srećko.
U Omoljici se svakog avgusta održava manifestacija „Omoljačka cipovka“ u cilju očuvanja tradicije pripremanja ovog vojvođanskog hleba.
DNEVNO SE PRODA I DO 60 CIPOVKI
On otkriva da je potražnja za hlebom „koji se smeje“ velika, i da ljudi dolaze iz različitih delova zemlje kako bi ga pazarili.
![](https://www.pancevac-online.rs/wp-content/uploads/2023/08/IMG_20230808_080352856-300x225.jpg)
Pančevac
„Svakoga dana prodamo oko 60 komada cipovke. Ja je za potrebe pekare izrađujem u težini od pola kilograma, ali sam mesio i cipovke teške po dva kilograma. Cipovke radimo i po porudžbini, obično za nedeljne ručkove i razna slavlja. Kada ljudi čuju da imamo cipovku, pale auto i dolaze po nju, bez obzira koliko udaljeni bili“, otkriva Srećko.
Čuva svežinu i do tri dana
Specifičan miris, kiselkast ukus i karamelizovana korica zasečena tako da izgleda kao da se hleb smeje, glavne su odlike cipovke.
„Cipovka se pravi od brašna, vode, soli i kvasca ali je receptura dobro čuvana porodična tajna. Ona ne sadrži aditive i mesi se ručno. Ljudi vole cipovku zato što ima više sredine, korica je posebna, nije zalepljena ni sa jedne strane, dole je dobro pečena, i svuda ima okrajak. Ja cipovku volim da pospem sa malo susama i brašna kako bih joj dao neki svoj lični pečat. Ako se cipovka čuva u pamučnoj krpi, bez problema će ostati sveža i do tri dana“, kaže Srećko i dodaje da je još jedan od bitnih sastojaka dobre cipovke poznavanje mentaliteta ljudi.
„Ja ovde živim već tri decenije, dobro sam upoznao Banaćane i Lale i znam kakva peciva i testa vole. Cipovka je svakako u najprodavanijim proizvodima moje pekare jer ljudi ovde neguju tradiciju. Za stanovništvo mesim i slavske pogače, pogače za babine, kolače za groblja i sahrane…sve sam to savladao i prilagodio ljudima sa ovog područja“, zaključio je Srećko.
Specifičan oblik cipovke potiče od narezivanja loptastog, okruglog komada testa. Lopta se zaseca pri vrhu, a postupak narezivanja testa obavlja se oštrim nožem, i to po strani, neposredno pre ubacivanja u peć. Upravo zbog svog izgleda kažu da je to hleb koji se smeje na mesec.
(Pančevac/Ana Vugrinec)