POMOĆ ZA DECU BEZ RODITELJSKOG STARANJA Domovima u Pančevu, Beloj Crkvi i Negotinu dodeljena oprema!

15:42

21.08.2023

Podeli vest:

Ministarstvo za evropske integracije

V.d. pomoćnika ministra za evropske integracije Sanda Šimić i šef Upravljačkog organa Interreg IPA programa Rumunija Srbija Oana Kristea posetile su danas Dom za decu „Vera Radivojević“ u Beloj Crkvi i tom prilikom dodelile su direktorima tri dečja doma iz Negotina, Pančeva i Bele Crkve školsku i sportsku opremu i rekvizite iz Programa prekogranične saradnje Rumunije i Srbije.

Tu donciju je u najvećoj meri finansirala EU, uz obe države učesnice programa, navodi se u saopštenju Ministarstva za evropske integracije.

„Ministarstvo za evropske integracije, koje je i iniciralo ovu akciju, odabralo je u saradnji sa nastavnicima školsku opremu i rekvizite za svakodnevni rad sa decom, kako bi se na najbolji način odgovorilo na potrebe štićenika ovih ustanova i onih koji o njima brinu“, istakla je Šimić i dodala da je ovo mali doprinos radu dečjih domova i dobrobiti dece.

Oana Kristea rekla je da je gest od velikog značaja za pokretanje budućih zajedničkih inicijativa i Srbije i EU u pružanju pomoći onima kojima je ta pomoć zaista najpotrebnija, a to su deca bez roditeljskog staranja i domovi u kojima žive i odrastaju.

Direktor doma „Vera Radivojević“ u Beloj Crkvi, Zoran Stanković, predstavnik Doma „Stanko Paunović“ u Negotinu, Sreten Živković, kao i zamenica direktora Doma za decu „Spomenak“ u Pančevu, Maja Stamenković zahvalili su se na opremi koja će deci ovih ustanova biti od velike pomoći u predstojećoj školskoj godini.

Interreg IPA Program Rumunija-Srbija, iz kojeg je finansirana ova oprema, obuhvata šest okruga u Srbiji (Severnobanatski, Srednjobanatski, Južnobanatski, Braničevski, Borski okrug i Podunavski) i tri u Rumuniji (Timiš, Karaš-Severin i Mehedinci).

Ukupna IPA 2 sredstva EU, opredeljena za prethodni sedmogodišnji budžet 2014 2020 Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija Srbija, iznosila su 75 miliona evra, a vrednost Programa, zajedno sa 15 odsto nacionalnog sufinansiranja, dostiže 88 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Od tog novca ugovoreno je 76 projekata, od kojih se 6 još uvek sprovodi, a od novca preostalog iz tehničke pomoći ove programske perspektive opredeljena su sredstva za kupovinu neophodne školske i sportske opreme i rekvizita za decu i nastavnike ova tri doma u Srbiji, u skladu sa potrebama štićenika i onih koji o njima brinu, zaključuje se u saopštenju.

 

(Pančevac)

GRADSKA MENADžERKA MAJA VITMAN: Godina infrastrukturnih investicija! Sve protiče po planiranoj dinamici!

GRAD PANČEVO ODOBRIO SREDSTVA U OBLASTI KULTURE I AMATERSKOG STVARALAŠTVA: 9.5 miliona dinara za 82 udruženja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.