KRST OD SVETOG DRVETA IZ SRCA SRBIJE OTIĆI ĆE NA HILANDAR Milovan je samouki ikonopisac, stvara dela koja obilaze svet! FOTO

13:59

27.09.2023

Podeli vest:

RINA

Kraljevo – Pravoslavni vernici širom sveta danas proslavljaju jedan od najvećih praznika – Krstovdan, posvećen pronalaženju Hristovog krsta na mestu njegovog raspeća. Vođen upravo time ikonopisac i pirograf Milovan Kolović iz sela Bapsko polje kod Kraljeva odlučio je da na drvetu masline koje je dobio na Svetoj Gori upravo uradi jedan krst koji će kasnije darovati upravo nekom od tamošnjih manastira.

– Ovih dana radim krst na drvetu od masline koje sam dobio na Svetoj Gori. Napravio sam grubo obrise krsta, taj krst oslikavam, koji ću nakon lakiranja i osveštavanja darivati nekom od manastira na Svetoj Gori. Tehnikom pirografije ovo radim, vrelom, odnosno usijanom žicom, a na dnu krsta stavio sam kamenčiće i pesak sa svete gore u rupu koju sam zatvorio”, pojašnjava za RINU Milovan Kolović iz Bapskog Polja.

RINA

Milovan je poznat po tome što je preko noći shvatio da ima dar za ikonopisanje i odlučio da to realizuje kroz svoja dela, koja obilaze čitav svet.

– Kao i svim ljudima na svetu, dogodi se da čovek ima neka iskušenja. Krajem decembra 2014. godine imao sam jedno ogromno iskušenje i jednog jutra sam naprasno počeo da ikonopišem. Prvim odlaskom na Svetu Goru 2015. godine dobio sam želju da ovo bude deo mog života. I Gospodu hvala što je mojim očima i rukama dao umeće i dar, do sada sam uradio oko 1000 ikona”, rekao je Milovan.

Na istočnoj strani zida svog toplog doma Milovan ponosno pokazuje ikonostas rađen njegovom sopstevnom rukom.

– Između ostalih, radio sam ikonu Svete Petke, koju sam radio po želji na drvetu jasike, stavljao sam dragi kamen i pozlatu, na parčetu drveta koje sam dobio na blagoslov na Svetoj Gori na našem Hilandaru, napisao sam Isusovu molitvu i najverovatnije ću i nju da darujem. Ikona Plač Majke Božije je takođe veoma značajna, na nju sam ponosan. Ove godine u aprilu bila je na Svetoj Gori, u pet manastira na molitvama na osveštavanju. Manastir Ostrog sam skoro uradio, pretpostavljam da ću otići do te svetinje i darivati svoj rad”, zaključio je Milovan.

RINA

Ovaj čovek dokaz je da i najobičnije parče drveta koje biste možda bacili može postati pravo remek delo koje će nekome doneti mir i blagostanje.

– U momentima ikonopisanja prepustim se da dam najbolje šrto ja umem, ali da sam Gospod vodi moje ruke, moje telo, moje oči. Taj mir da prenese na parče drveta, koje bi možda završilou nekom ognju, a ja oživim koliko toliko da bude u nekom domu ili nekoj svetinji – rekao je Kolović.

Milovan za izradu svojih ikona koristi samo prirodne materijale, a ono što je ključno jeste da se poznaje duša drveta na kom se radi. Ovaj samouki čovek ikonopisanjem se bavi skoro sedam godina, a njegova dela nalaze se na Hilandaru, hramu Svetog Dimitrija u Solunu, u manastiru Nikolje i Radovašnica, ali i mnogim drugim svetinjama širom zemlje i inostranstva.

(Pančevac/RINA)

TRI DEVOJČICE SU OSTALE BEZ OCA HEROJA: Kraljevčani se potresnim porukama opraštaju od Stefana nastradalog na Kosovu

NEOPISIVA TUGA! UNIŠTENO SVE ZA NEKOLIKO MINUTA Jak grad opustošio nekoliko sela u srpskoj Toskani! FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.