RECEPT ZA MAGIČNI ŠERBET: Evo kako da napravite karamel mleko i ublažite simptome prehlade

Na našim prostorima, pod nazivom šerbet uglavnom se podrazumeva upržen, karamelizovan šećer sa mlekom.

12:16

14.12.2023

Podeli vest:

šolja mleko
Pixabay

Tradicija pripreme šerbeta koji je poznat i pod imenom „karamelizovano mleko“ ili „prepečeno mleko“ traje već decenijama. Osim što predstavlja omiljeni napitak tokom hladnih zimskih dana, šerbet je i efikasan prirodni melem protiv bolnog i upaljenog grla. Ovaj ukusni napitak ne samo da pruža osećaj topline i udobnosti, već i svojih blagotvornim svojstvima ublažava simptome kašlja i crvenog grla.

Mi vam donosimo originalni recept za prepečeno mleko koji je dobro imati u kući jer počinje sezona prehlada i gripa.

Recept

Sastojci:

3 kašike kristal šećera

200 ml mleka

Uputstvo:

Počnite tako što ćete sipati 3 kašike kristal šećera u džezvu ili veće lonče. Zatim, stavite šerpicu na ringlu i pustite da se šećer karamelizuje na srednjoj temperaturi.

Kada se šećer istopi – smanjite temperaturu.

Dok se šećer topi, neprestano mešajte i pazite da ne zagori.

Kada šećer dobije izgled karamela, sklonite ga sa vatre i odmah sipajte šolju svežeg mleka. Šećer će se momentalno kristalizovati i stvrdnuti, ali ga vratite na ringlu i brzo mešajte dok se oba sastojka ne sjedine i dok se šećer potpuno ne rastopi u mleku.

Mešajte sve dok šerbet ne postane potpuno homogen, odnosno dok se mleko i šećer potpuno ne sjedine.

Karamelizovano mleko je najdelotvornije kada se konzumira dok je još vruće.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.