Čukarički bolji od Železničara
Na našim prostorima, pod nazivom šerbet uglavnom se podrazumeva upržen, karamelizovan šećer sa mlekom.
Na našim prostorima, pod nazivom šerbet uglavnom se podrazumeva upržen, karamelizovan šećer sa mlekom.
Tradicija pripreme šerbeta koji je poznat i pod imenom „karamelizovano mleko“ ili „prepečeno mleko“ traje već decenijama. Osim što predstavlja omiljeni napitak tokom hladnih zimskih dana, šerbet je i efikasan prirodni melem protiv bolnog i upaljenog grla. Ovaj ukusni napitak ne samo da pruža osećaj topline i udobnosti, već i svojih blagotvornim svojstvima ublažava simptome kašlja i crvenog grla.
Mi vam donosimo originalni recept za prepečeno mleko koji je dobro imati u kući jer počinje sezona prehlada i gripa.
Recept
Sastojci:
3 kašike kristal šećera
200 ml mleka
Uputstvo:
Počnite tako što ćete sipati 3 kašike kristal šećera u džezvu ili veće lonče. Zatim, stavite šerpicu na ringlu i pustite da se šećer karamelizuje na srednjoj temperaturi.
Kada se šećer istopi – smanjite temperaturu.
Dok se šećer topi, neprestano mešajte i pazite da ne zagori.
Kada šećer dobije izgled karamela, sklonite ga sa vatre i odmah sipajte šolju svežeg mleka. Šećer će se momentalno kristalizovati i stvrdnuti, ali ga vratite na ringlu i brzo mešajte dok se oba sastojka ne sjedine i dok se šećer potpuno ne rastopi u mleku.
Mešajte sve dok šerbet ne postane potpuno homogen, odnosno dok se mleko i šećer potpuno ne sjedine.
Karamelizovano mleko je najdelotvornije kada se konzumira dok je još vruće.
(Pančevac)