RECEPT ZA MAGIČNI ŠERBET: Evo kako da napravite karamel mleko i ublažite simptome prehlade
Na našim prostorima, pod nazivom šerbet uglavnom se podrazumeva upržen, karamelizovan šećer sa mlekom.

Tradicija pripreme šerbeta koji je poznat i pod imenom „karamelizovano mleko“ ili „prepečeno mleko“ traje već decenijama. Osim što predstavlja omiljeni napitak tokom hladnih zimskih dana, šerbet je i efikasan prirodni melem protiv bolnog i upaljenog grla. Ovaj ukusni napitak ne samo da pruža osećaj topline i udobnosti, već i svojih blagotvornim svojstvima ublažava simptome kašlja i crvenog grla.
Mi vam donosimo originalni recept za prepečeno mleko koji je dobro imati u kući jer počinje sezona prehlada i gripa.
Recept
Sastojci:
3 kašike kristal šećera
200 ml mleka
Uputstvo:
Počnite tako što ćete sipati 3 kašike kristal šećera u džezvu ili veće lonče. Zatim, stavite šerpicu na ringlu i pustite da se šećer karamelizuje na srednjoj temperaturi.
Kada se šećer istopi – smanjite temperaturu.
Dok se šećer topi, neprestano mešajte i pazite da ne zagori.
Kada šećer dobije izgled karamela, sklonite ga sa vatre i odmah sipajte šolju svežeg mleka. Šećer će se momentalno kristalizovati i stvrdnuti, ali ga vratite na ringlu i brzo mešajte dok se oba sastojka ne sjedine i dok se šećer potpuno ne rastopi u mleku.
Mešajte sve dok šerbet ne postane potpuno homogen, odnosno dok se mleko i šećer potpuno ne sjedine.
Karamelizovano mleko je najdelotvornije kada se konzumira dok je još vruće.
(Pančevac)