SLATKA BOŽIĆNA ČESNICA Evo zašto je Vojvođani ovako prave i kakve veze sa tim ima Marija Terezija

13:29

03.01.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT/domaćirecepti

Slatka Božićna česnica predstavlja poseban deo božićnih običaja u Vojvodini, noseći sa sobom tradiciju i simboliku koja unosi radost tokom prazničnih proslava. Ovaj ukusna božićna pita ima svoje specifičnosti u pripremi i običajima vezanim za njenu izradu.

Recept za slatku Božićnu česnicu u Vojvodini uključuje sastojke poput kora, šećera, suvog grožđa, meda, oraha i otopljenog maslaca (ili ulja). Jedan od karakterističnih običaja je i stavljanje novčića unutar česnice pre nego što se ona ispeče. Ovaj običaj simbolizuje sreću, prosperitet i blagostanje koje će osoba koja pronađe novčić doživeti tokom naredne godine. Pronalaženje novčića u svom delu česnice smatra se posebnim blagoslovom i donosi radost domaćinstvu.

U Vojvodini, tradicija slatkog božićnog kolača nosi sa sobom ne samo slatki ukus već i istoriju pripreme. Praksa pripreme slatke Božićne česnice datira još iz vremena vladavine Marije Terezije, a njeno poreklo ima veze s porezom i inatom lokalnog stanovništva.

Porez na rezanje kolača

Naime, u doba Marije Terezije uvedeni su posebni porezi kako bi se suzbila neumerenost tokom različitih proslava po kojima su Srbi poznati, uključujući i porez na rezanje slavskog kolača. Međutim, umesto punjenja državne kase, ova mera je naišla na otpor. Kako bi izbegli plaćanje poreza, Srbi su u Austrougarskoj prestali da mese obredne kolače, uključujući i slavsku pogaču. Slatki kolač se nije morao seći, a time ni plaćati porez.

Novčić i u slatkoj česnici

U česnicu su domaćice obavezno stavljale novčić, a često i onoliko novčića koliko ima dece u kući. Pored toga, česnica se obogaćivala zrnom pšenice, kukuruzom i iverom od sečenog badnjaka.

Na sam dan Božića, porodica okupljena za trpezom pažljivo je uzimala po parče česnice. Onaj koji bi pronašao novčić smatrao se srećnikom za tekuću godinu. Ova tradicija podsećala je na važnost deljenja i radosti tokom praznika.

Iako mnogi veruju da je klasična česnica u Srbiji pogača, kada se zađe na sever otkrivaju se drugačiji običaji. U Vojvodini, česnica je isključivo slatki obredni kolač, koji odražava bogatstvo istorije, inata i lepih želja.

Slatka Božićna česnica u Vojvodini ne samo da očarava svojim ukusom i jedinstvenim sastojcima, već i duboko ukorenjuje porodične i zajedničke vrednosti tokom božićnih proslava. Ovaj slatki kolač nosi sa sobom mirisnu i ukusnu notu praznične trpeze, ali i duh zajedništva i tradicije koji čini božićne trenutke posebnim.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.