Trpeza je bogata i posna, a na njoj obavezni pasulj, riba i pita od oraha: Evo čega se seća  Mladena

16:51

06.01.2024

Podeli vest:

RINA

Čačak – Trpeza na Badnji dan obavezno je posna, a domaćice od ranog jutra su na nogama i spremaju kako za danas tako i za sutrašnji veliki praznik. Mladena Gojković iz Čačka ima pune ruke posla, kako bi spremila posna jela u kojima će uživati čitava porodica.

– Pasulj posni, pite, punjene paprike i puno salata, riba. Sve to mora da se nađe na trpezi za Badnje veče. Nije mi teško da spremam, jer to su običaji koji se decenijama u našoj porodici prenose sa kolena na koleno, a ova noć svakako je najlepša u godini, rekla je za RINU Mladena.

Ova vitalna Čačanka seća se i nekih prošlih vremena, kada se na Badnje veče večera služila na slami koja je bila rasuta po podu.

– Dosta slame se postavi nasred kuće i tu se postavljaju svi specijaliteti koji se tog dana sprema. Cela porodica se tu okuplja i svi ti tanjiri koji se tada koriste se ne sklanjaju do Božićnog jutra, jer se veruje da sveci na svokom ostavljaju poseban znak i to se ujutru tumači“, kaže ova Čačanka.

Na Badnji dan važi verovanje da se ne ide u goste, a da se veče obavezno provodi u krugu porodice, dok se na Božić obilaze prijatelji.

Badnji dan ujedno predstavlja i i kraj šestonedeljnog posta koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku Božiću, kada će se vernici uz česnicu, pečenje i položajnika omrsiti i proslaviti Hristovo rođenje.

(Pančevac/Rina)

STEVANOVIĆ I KIŠ UPUTILI BOŽIĆNU ČESTITKU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.