Trpeza je bogata i posna, a na njoj obavezni pasulj, riba i pita od oraha: Evo čega se seća Mladena
Čačak – Trpeza na Badnji dan obavezno je posna, a domaćice od ranog jutra su na nogama i spremaju kako za danas tako i za sutrašnji veliki praznik. Mladena Gojković iz Čačka ima pune ruke posla, kako bi spremila posna jela u kojima će uživati čitava porodica.
– Pasulj posni, pite, punjene paprike i puno salata, riba. Sve to mora da se nađe na trpezi za Badnje veče. Nije mi teško da spremam, jer to su običaji koji se decenijama u našoj porodici prenose sa kolena na koleno, a ova noć svakako je najlepša u godini, rekla je za RINU Mladena.
Ova vitalna Čačanka seća se i nekih prošlih vremena, kada se na Badnje veče večera služila na slami koja je bila rasuta po podu.
– Dosta slame se postavi nasred kuće i tu se postavljaju svi specijaliteti koji se tog dana sprema. Cela porodica se tu okuplja i svi ti tanjiri koji se tada koriste se ne sklanjaju do Božićnog jutra, jer se veruje da sveci na svokom ostavljaju poseban znak i to se ujutru tumači“, kaže ova Čačanka.
Na Badnji dan važi verovanje da se ne ide u goste, a da se veče obavezno provodi u krugu porodice, dok se na Božić obilaze prijatelji.
Badnji dan ujedno predstavlja i i kraj šestonedeljnog posta koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku Božiću, kada će se vernici uz česnicu, pečenje i položajnika omrsiti i proslaviti Hristovo rođenje.
(Pančevac/Rina)
STEVANOVIĆ I KIŠ UPUTILI BOŽIĆNU ČESTITKU