REPUBLIKA SRPSKA DANAS SLAVI 32. ROĐENDAN

11:27

09.01.2024

Podeli vest:

RTRS

BANJALUKA – Obeležavanje Dana Republike Srpske – 9. januara nastavlja se danas nizom manifestacija, a centralni događaj biće svečani defile na Trgu Krajine u Banjaluci.

Na defileu koji će početi u 17 časova očekuje se učešće oko 3.000 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, javnog i civilnog sektora Republike Srpske. Povodom praznika, od 20 časova biće priređen i sinhronizovani vatromet širom Republike Srpske i u Beogradu, preneo je RTRS.

Obeležavanje 9. januara počelo je u ponedeljak polaganjem venaca i odavanjem pošte palim ratnicima, a u Sportskoj dvorani „Borik“ u Banjaluci održana je i svečana akademija.

Akademiji su, između ostalih, prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, potpredsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, kao i patrijarh srpski Porfirije.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine, najviša sudska institucija u BiH, 26. novembra 2015. godine je utvrdio da je neustavan 9. januar kao Dan Republike Srpske. Sud je osporio 9. januar kao datum, a ne obeležavanje dana Republike Srpske kao praznika, podseća BHRT Sud nije osporio pravo vernicima da obeležavaju krsnu slavu Svetog Stefana, kao ni dan Republike Srpske, ali je utvrdio da Dan RS ne može biti 9. januar.

U septembru 2016. godine organizovan je referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.

Ubrzo, Narodna skupština Republike Srpske je iz Zakona o praznicima izbacila Zakon o Danu Republike Srpske i usvojila ga kao poseban sekularni praznik. Zahtev za ocenu ustavnosti tog zakona podneli su delegati Bošnjaka i Hrvata u Veću naroda Republike Srpske.

Ustavni sud BiH je i 29. marta 2019. godine ponovo proglasio 9. januar neustavnim, odnosno poništio deo člana Zakona o Danu Republike Srpske koji glasi „na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike“.

Odluci Ustavnog suda prethodio je stav Venecijanske komisije koja je Dan Republike Srpske označila kao „diskriminatorski, jer nije u skladu s univerzalnim vrednostima dijaloga, tolerancije i razumevanja“.

Kako se navodi, „utemeljen je na istorijskim događajima koji su značajni i važni za samo jedan narod u Republici Srpskoj, odnosno za srpski narod“.

Vlasti RS slave 9. januar, datum kada je 1992. u Sarajevu tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne celine unutar BiH, a na osnovu plebiscita održanog 9. i 10. novembra 1991, na kome se srpski narod izjasnio za ostanak u zajedničkoj državi Jugoslaviji.

Prvo rukovodstvo činili su Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, kasnije osuđeni u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina.

(Pančevac/RTRS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.