PANIKA U ŠVEDSKOJ ZBOG NAJAVE RATA Usijala se nacionalna linija za pomoć

15:37

11.01.2024

Podeli vest:

Pixabay

Upozorenje dvojice visokih šveskih zvaničnika iz sektora odbrane upućeno sunarodnicima da se pripreme za rat izazvalo je zabrinutost i optužbe da se bespotrebno diže panika, navodi BBC. Podseća se da je Karl-Oskar Bolin, ministar civilne odbrane rekao na konferenciji o odbranu u nedelju da bi „moglo da dođe do rata u Švedskoj“.

Tu njegovu poruku potom je podržao i general Mikael Biden, glavni komandant švedske vojske, koji je rekao da bi svi Šveđani trebali da se mentalno pripreme na tu mogućnost.

Britanski medijski servis navodi da su se, međutim, opozicioni političari usprotivili tonu ovih upozorenja. Bivša premijerka Magdalena Anderson rekla je za švedsku televiziju da, iako je bezbednosna situacija ozbiljna, „nije baš kao da je rat pred vratima“.

Organizacija za dečja prava Bris saopštila je da njihova nacionalna linija za pomoć obično ne prima pozive o mogućnosti rata. Ali ove nedelje zabeležen je porast zabrinutih poziva mladih koji su videli vesti ili objave na TikToku u kojima se govori o tome.

– Ovo je bilo dobro pripremljeno, nisu se samo izlanuli. Trebalo je da pruže informacije namenjene deci kada izlaze s ovakvim informacijama za odrasle – kazala je za BBC Maja Dal, portparolka Brisa.

Uprkos oštrim porukama, izjave ministra civilne odbrane i vojnog komandanta smatraju se pozivom na uzbunu. Nakon više od dva veka mira Švedska je na nekoliko koraka od ulaska u NATO. Čeka zeleno svetlo turskog parlamenta, a zatim i Mađarske. Vojni komandant Biden je rekao da njegove izjave nisu ništa novo.

On je pre mesec dana posetio ukrajinski istočni front, a Švedska je jedna od zemalja koje obučavaju ukrajinske pilote.

– Ne želim da zabrinem ljude, već da nateram više ljudi da razmišlja o situaciji u kojoj se nalaze i sopstvenim odgovornostima – rekao je general Biden švedskom listu Aftonbladet.

(Pančevac/Dnevnik/Kurir)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.